Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Önállóan fel tudok készülni a...

Önállóan fel tudok készülni a felsőfokú nyelvvizsgára (angol)?

Figyelt kérdés

Tavaly tavasszal középfokúztam, elsőre sikerült is, nem is éppen csak hogy. Szeptemberben kezdtem a gimit, emelt német szakon, azt mindjárt gondoltam, hogy heti 3 angolórától ne várjak világmegváltást, de szó szerint az ábécével és a színekkel kezdtünk, az életemet elunom. Azóta sokat felejtettem, de azóta elővettem a régi könyveimet, gyakorló feladatokat, többé-kevésbé sikerült "visszahoznom" a tudást. Most azon gondolkodtam, hogy esetleg ha ráfekszek heti 5-6 óra intenzív tanulással, lehet-e belőle mondjuk két év múlva felsőfokú minden tanári segítség nélkül? Magántanárral nem terhelném a családot, lehet, hogy lenne rá keret, de rosszul érezném magam, hogy megint miattam van ilyen sok kiadás. A nyelvtannal úgy állok, hogy amit tudok, azt magabiztosan használom, nincs vele gond, viszont nem minden igeidőt vettünk végig általánosban, itt meg gimiben még csak az egyszerű és folyamatos jelent tanultuk. A szókincsem kicsit gyatrább, a testyourvocab.com szerint olyan 5140 körül, amit én magam is rémesen kevésnek érzek. Tervezek beszerezni egy 1000 Questions 1000 Answers felsőfokú változatot, eddig csak jókat hallottam róla. A fordítás kicsit nehézkesen megy, sokszor vagyok úgy, hogy tudom mit jelent, megértem, de egyszerűen nem tudom magyarul leírni.

Azt szeretném még kérdezni, hogy az említett könyvön kívül vegyek-e még valamit? Van egy tesztkönyvem még régebbről, középfokra nem nagyon használtam, inkább felsőfokú tesztek vannak benne, pdf dokumentumban megvan két érettségire felkészítő könyv (Batár Levente, ha valakinek esetleg mond valamit ez a név) egy közép és egy emelt. Ezen kívül ugye rendelkezésre állnak a net nyújtotta lehetőségek, a filmnézés, szövegfordítás, hallgatásos feladatok, stb.

Szerintetek kb. mennyi esélyem van nagy kitartás, szorgalom és a tanárok szerint kifejezetten jó nyelvérzék mellett?

15/L

2014. jan. 25. 21:06
 1/2 anonim ***** válasza:
Igen, nagyon sokan így csinálják.
2014. jan. 25. 21:08
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Felsőfok magasságában már egyre kevésbé számít a tankönyv. Önállóan felkészülni? Hát, lássuk csak....

- Olvass sokat, mindent ami érdekel, és mindig mindent angolul. (Könyveket, újságokat...)

- Ne rettenj vissza a sok új szótól, fektess időt a szótárazásba, de egynyelvű(!) értelmező kéziszótárat használj.

- Keress angol nyelven beszélő baráti társaságokat, klubokat, egyházakat.... Szerezz minél több külföldi barátot.

- Akivel csak lehet, akkor is angolul beszélj, akkor is, ha magyarul is tudtok mind a ketten. (Vagyis: modellezd, szimuláld az idegen nyelvi közeget.) Ha nem jut eszetekbe egy szó, angolul írjátok körül. Álljatok ellen a kísértésnek, hogy ilyenkor visszaváltsatok magyarra.

- Szokd meg hogy angolul is GONDOLKOZZ. Ne érdekeljen, hogy egy kifejezés nem ugrik be magyarul, ha természetes módon megvan angolul, és pontosan érted is. NE FORDÍTS!

- Angolul nézz filmeket. Ha egy moziban feliratozzák magyarul, akkor is igyekezz az eredeti szöveget követni.

- Hallgass zenét angolul, és tudatosan figyelj a szövegére. Ha szeretsz énekelni, néhány kedvencedet tanuld is meg.

- Szabadidődben ha a neten csetelsz, fórumozol, akkor ehhez is angol nyelvű oldalakat látogass.

KEDVENCEM:

- Az utcán keress céltalanul lődörgő, vagy láthatóan eltévedt turistákat! Szólítsd meg őket, és ajánld fel a segítségedet. (Útbaigazítást, helyi programokat, kedvenc éttermedet, bármit.) Persze ha picit félénk vagy, eleinte többen együtt is megpróbálhatjátok. Aki sokat utazik, általában nyitott az új emberekre, nem érzi tolakodásnak az ilyesmit, és szívesen beszélget bármiről, ami szóba jön. Használd ki a lehetőséget!

Így, igen, menni fog.

2014. jan. 25. 21:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!