Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Német melléknévragozásnál...

Pcépítoo kérdése:

Német melléknévragozásnál honnan tudom, hogy gyenge vagy erős?

Figyelt kérdés
Holnap dolgozatot írok melléknévragozásból. A mondatokban a szavak végére kell csak végződést írnom,de nem nagyon értem ezt az egészet.
2014. jan. 6. 16:13
 1/7 anonim ***** válasza:
Igazából nem tudod kitalálni sehonnan, tehát vagy nagyon sok németet olvasol/hallgatsz, és akkor egyszerűen tudod, vagy pedig meg kell tanulnod.
2014. jan. 6. 16:26
 2/7 anonim ***** válasza:

Első, te nem véletlenül a névelőről vagy igeragozásról beszélsz? Ugyanis melléknévragozásnál eléggé könnyen elsajátítható szabályo vannak.

[link]

2014. jan. 6. 17:01
 3/7 anonim válasza:

Gyenge: Ha van névelő a melléknév előtt.

Erős: Ha csak egy melléknév van a főnév előtt.

Vegyes:

Ha mein, dein, sein, ihr, unser, euer, ihr, kein: ezek közül valamelyik van a melléknév előtt akkor vegyes. a többit 100% , hogy az előttem lévőtől megtudod.

2014. jan. 6. 18:22
 4/7 anonim ***** válasza:

a lényeg h mindig jelölni kell, milyen nemű a főnév (és ha változik vmi, akkor nem -e, hanem -en

die/der

die schöne/der schönen

eine/einer

eine schöne/einer schönen

den/den/dem/des+s

der schöne/den schönen/dem schönen/des schönen ...s

ein/einen/einem

ein schöner/einen schönen/einem schönen/eines schönen ...s

das/dem/des+s

das schöne/dem schönen/des schönen ....s

ein/eines/einem

ein schönes/einem schönen/eines schönen ....s

kérdés? :)

2014. jan. 6. 19:44
 5/7 anonim ***** válasza:

Első vagyok...

De, igaz, én összekevertem. A gyenge meg erős főnevekkel, vagy mit tudom én, hogyan hívják őket. :D Szóval a "der Junge" - "den/dem/des Jungen"-dologra gondoltam. Bocsánat, félreolvastam.

Meg látszik, hogy a nyelvtanszabályokról fogalmam sincs, én nem így tanultam a nyelvet. :D

De akkor a melléknévragozásnál mit jelent, hogy valami "gyenge" vagy "erős"?? Ezt sosem hallottam... :S

Áldom az eget, hogy nemzetiségi iskolában nem nyelvtannal tanítják a nyelvet... Szerintem én erre képtelen lennék...

2014. jan. 6. 20:31
 6/7 anonim ***** válasza:

ha úgy könnyebb megjegyezned, mindenhol nézd a fésű alakot

hímnem: 1. sor

nőnem: 1-2. sor

semleges nem: 1-2. sor

van ahol ez mindenhol -e

van ahol ez változik mindig :)

2014. jan. 6. 20:38
 7/7 A kérdező kommentje:
Igen mi is fésű alakban tanultuk. Most már nagyjából értem. Köszönöm a válaszokat!
2014. jan. 6. 20:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!