Német melléknévragozásnál honnan tudom, hogy gyenge vagy erős?
Első, te nem véletlenül a névelőről vagy igeragozásról beszélsz? Ugyanis melléknévragozásnál eléggé könnyen elsajátítható szabályo vannak.
Gyenge: Ha van névelő a melléknév előtt.
Erős: Ha csak egy melléknév van a főnév előtt.
Vegyes:
Ha mein, dein, sein, ihr, unser, euer, ihr, kein: ezek közül valamelyik van a melléknév előtt akkor vegyes. a többit 100% , hogy az előttem lévőtől megtudod.
a lényeg h mindig jelölni kell, milyen nemű a főnév (és ha változik vmi, akkor nem -e, hanem -en
die/der
die schöne/der schönen
eine/einer
eine schöne/einer schönen
den/den/dem/des+s
der schöne/den schönen/dem schönen/des schönen ...s
ein/einen/einem
ein schöner/einen schönen/einem schönen/eines schönen ...s
das/dem/des+s
das schöne/dem schönen/des schönen ....s
ein/eines/einem
ein schönes/einem schönen/eines schönen ....s
kérdés? :)
Első vagyok...
De, igaz, én összekevertem. A gyenge meg erős főnevekkel, vagy mit tudom én, hogyan hívják őket. :D Szóval a "der Junge" - "den/dem/des Jungen"-dologra gondoltam. Bocsánat, félreolvastam.
Meg látszik, hogy a nyelvtanszabályokról fogalmam sincs, én nem így tanultam a nyelvet. :D
De akkor a melléknévragozásnál mit jelent, hogy valami "gyenge" vagy "erős"?? Ezt sosem hallottam... :S
Áldom az eget, hogy nemzetiségi iskolában nem nyelvtannal tanítják a nyelvet... Szerintem én erre képtelen lennék...
ha úgy könnyebb megjegyezned, mindenhol nézd a fésű alakot
hímnem: 1. sor
nőnem: 1-2. sor
semleges nem: 1-2. sor
van ahol ez mindenhol -e
van ahol ez változik mindig :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!