A bare infinitive-nek az infinitive-nek és a gerund-nak elmondanátok a használatát?
Ez a link kicsit gazdagabb, mint neked kéne, de addig is, amíg nem találok egy egyszerűbbet, jó lesz. Majd még visszajövök.
Visszajöttem. Nem találtam meg az egyszerűbb táblázatot, de leírom. Egyébként ha beírod a keresőbe, hogy gerund infinitive, kiad egy csomó gyakorlatot. Majd megírhatod, hogy milyen volt és hogy sikerült a dolgozat.
GERUND:
like, love, hate, enjoy, mind, szóval érzelemkifejező szavak+finish
TO:
agree, choose, decide, forget, help (ez lehet to nélkül is), hope, manage, promise, refuse, want, would like (ne téveszd össze a like-kal)
MINDKETTŐ LEHET:
begin, continue, start. A try-nál eltér a jelentése: -inggel egy lehetőséget kipróbálni valaminek a megoldására, hátha bejön, pl try opening the tin with a knife (ez nem fontos)
TO+SOMEBODY+INFINITIVE:
advise, ask, (pl He asked me to do him a favour), encourage, expect (The teacher expects us to do our homework), help, invite, tell, want/would like : I'd like you to open your books.
BARE INFINITIVE (without to)
let: Let me have a look. Let me think. (Jegyezz meg egy ilyen rövid mondatot, és akkor már tudod.
make sy do sg: ez a műveltetés egyik módja: The coach made the players train till midnight.
MODAL AUXILIARIES (Módbeli segédigék): szintén to nélkül
can, could, shall, should, may, might, must, will, would
Még egy nagyon fontosat kifelejtettem: elöljárószók után mindig gerund áll. Merthogy az igéből képzett főnév -ás,-és, és az elöljárók főnévvel állnak. I'm good at singing.
Még egy eszembe jutott: melléknévek után ilyen szerkezetben, hogy It's difficult to say goodbye. Egyébként ezt párhuzamba lehet állítani az ilyen mondatokkal, hogy Saying goodbye is difficult, itt viszont a gerund az alany. Mint az elöljáróknál, főnevesült az ige.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!