Ha el megyek Japánba menyi idő alatt tanulom meg a nyelvet úgy hogy bárkivel eltudjak beszélgetni? Ha lehet mellőzétek a vitákat, nem vagyok kíváncsi a vitáitokra.
Japánban bárkivel elbeszélgetni? Tökéletes nyelvtudás mellett sem fog mindig összejönni. :)
Társadalomkritikát félretéve, Japán tipikusan az a hely, ahová nem ajánlom, hogy nulla nyelvtudással kimenj. (felteszem, nem te vagy az egy a millióból nyelvi zseni, mert akkor nem írtad volna ki a kérdést.) Ha nem ismered legalább a hiraganát és a katakanát, nagyon el leszel veszve - könnyen lehet persze, hogy azzal együtt is. Próbálj tanulmányi öszöndíjra pályázni, vagy abba fektess be, hogy kint iskolában tanuld a nyelvet, mert ha csak utazgatsz körbe-körbe, nem sok fog rád ragadni. Egyáltalán nem lehetetlen nyelv egyébként, de legalább az alapokat ha rendesen anyanyelvi tanártól tanulod, elmondhatatlanul megkönnyíted a dolgodat. Plusz nem árt, ha a kultúrába is beleártod magad kicsit, nagyon fontos, ha az a terved, hogy kint élj.
Mielőtt bárhova mennél,próbálj meg Magyarországon találni egy japán nyelvtanárt (vagy tanfolyamot),
ahol megtanulhatod az "alapokat"
Ahogy először írtam, fektess be abba, hogy nyelvet tanulj a kint tartózkodásod alatt. Elmehetsz nyugodtan színházba például, jobbféle darabok nyelvezetét a japánok sem mindig értik.
Az egy jó dolog, hogy nem számít a pénz, de ez nem egyenlő azzal, hogy ha sokat költesz, sokat is kapsz. Jobb esetben a pénzed is úgy jött össze, hogy ésszerű befektetésekből profitod volt. Tekints erre is így. Megtanulhatsz japánul, anyanyelvi környezetben sokkal könnyebben, de ha nem ésszerűen fogsz bele, nem tudod kihozni azt a profitot, amit ki lehetne.
Azt még lábjegyzetként hozzáteszem, hogy még ha a nyelv írott részétől el is tekintünk (kackac), az, hogy a többféle udvariassági szint közül mikor, kivel melyiket használd (nem egyszerű magázásról van szó, más szerkezetekről, szavakról), ha nem magyarázza el valaki (lásd az anyanyelvi tanár, aki már azóta biztos csuklik annyit emlegetem), hosszú évekbe is kerülhet neked, mire rájössz a nyitjára. (Vagy úgy sem, maguk a japánok sem mindig biztosak, kivel hogy kellene beszélni).
Nem a levegőbe beszélek, én is voltam Japánban, nem is turistáskodni, meg nem sós rizst enni csapvízzel. De nem is a kirándulások meg a bulik során szedtem össze, amit tudok. Barátkozz meg a gondolattal, hogy igenis, alázatosan tanulnod kell. Pontosan azért, ahogy kifejezted, mert a pénz nem számít. Csak olyasféleképpen értem, mint ahogy a régi viccben van: "Qrvára megy a pénz." - mondta apám is, anyám is, csak más hangsúllyal.
Abból kiindulva, hogy magyarul se tudsz rendesen, elég sok időbe telne a japán nyelvet elsajátítani.
Az előző válaszokhoz hozzátenném még azt, hogy a filmekben és színdarabokban többnyire nem életszerű szituációkat adnak elő, és gyakran olyan szavakat, kifejezések használnak, amit a való életben soha senki. Tehát moziból tanulni kb ugyanannyit ér, mint animékből - szart se.
Továbbá, a turistavízum 3 hónapos kint tartózkodásra jogosít, a 3 hónap leteltével vissza kell jönnöd, és újabb 3 hónapig nem léphetsz be az országba. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az év felét itthon (vagy Japánon kívül bárhol máshol) kell töltened.
Abba már bele se megyek, hogy a különböző dialektusokat mennyi időbe telik megtanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!