Angolosok! Mi a különbség az I és a me között?
A "me" az elvileg tárgyesetben áll.
Az "I" alanyesetben van.
I = én
me = engem
you =te
you = téged (ugyanaz a forma)
tehát:
you and I = te és én
you and me = téged és engem
De nem vagyok profi angolos, úgyhogy ha mégsem jó, akkor elnézést, de én így tudom. :)
Az I-t akkor hasznaljuk, amikor 'Én' csinálok valamit. pl: I'm eating breakfast at the moment. A Me tobbfele helentesu. jelentheti azt hogy engem (Do you love me?), velem(Do you fancy going to the cibema with me?) nekem (Please, give me a pen.), én (Me too.) Remelem erthető:)
kéttanos tanulo, heti 18 angolorával ;)
A You and I/you and me-nél gondolj arra az egyszerű dologra, hogy az and nem változtat semmin, tehát azt nézd meg, hogy "you and" nélkül mi kéne oda és az lesz a helyes. (sokan használják rosszul, talán túl sokan is, hogy rossznak nevezzük, de te inkább csak a helyeset tanuld meg, ne pedig azt, hogy mik azok a hibák, amik már elfogadottá váltak)
Amúgy pedig ahogy I/me-nél is:
and I: alanyi eset, amikor az alany helyét tölti be (illetve akkor is amikor az állítmány szerepét bár ez ritka és ebben az esetben előszeretettel használják az angolok a me-t: sokan azt hiszik ez a nyelvtanilag helyes)
and me: tárgyas/részes eset: amikor valaminek a közvetett vagy közvetlen tárgya (magyarban/németben ugye ez még bomlana részes esetre is, de angolban ez általában ugyanaz)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!