Ért valaki az angol kiejtési szabályokhoz? Miért kell a scientific szót máshogy hangsúlyozni (szájen TI fik) mint a catholic-ot (KE tholik), meg az Arabic-ot (E röbik)? kösziköszi bárkinek!
én értegetek hozzá kicsit ...
a rövid válasz az, h az összes -ic végû szóra érvényes egy hangsúlyszabály (az elõtte álló szótag fõhangsúlyos) és a szabály alól van kb 8 kivétel. Tehát az elsõ két szavad szabályos hangsúlyozású, a második kettõ ponta 8 kivételbõl van. Kérdezz bátran, ha van még ...
és még egy dolog:
mikor azt mondom, h szabály, az nem egy központi parancs, amit valaki elõír, hanem egy - rövid és egyszerû - megfigyelésen alapuló dolog. Tehát, amit írtam, azt kb 500 millió angol anyanyelvû ösztönösen mindig így mondja ...
Egy fenét mondják egyformán mind az 500 millióan! Meg lehetne kaparni, hogy Angliában, Amerikában, Ausztráliában, az indiai angolban, az amerikai négerek ebonics nyelvén tényleg egyformán mondják-e.
Egy szó hangsúlyozása és ragozása attól is függ, hogy mikor került bele a nyelvbe, belső fejlődésű-e, vagy kölcsönzött-e (milyen volt a hangsúlya az átadó nyelvben).
Magyar példát mondok. A "szamár" régebbi szó a magyarban, mint a "tanár", többes száma "szamArAk", az utóbbié "tanÁrOk".
Gondolom, a "Catholic" vagy ezer évvel régebbi szó az angolban, mint a "scientific".
Az angol kiejtési szabályokat úgysem lehet megérteni, hanem az egyes szavakét próbálja megtanulni!
A magyarázat: "Mert a nyúl szőrös és nem borotválkozik."
His TO rik mert az szabályos
Kedves Ferenc, én kizárólag a hangsúlyozásról beszéltem, a szó hangalakja egyéb tekintetben természetesen dialektusonként eltér, nem is kicsit.
És attól még, h Õn nem tudja, a szábályok láteznek, több mint ezer diáknak tanítottam meg õket 20 év alatt.
Persze, ha valaki saját maga ellensége, tanulja egyenként.
Szia,
nagyon nehéz számszerûsíteni, ahogy azt sem lehet megmondani, h hány nyelvtani szabálya van egy nyelvnek ...
mindenképpen tudni kell
- az angol hangok pontos ejtését, eltérését a hozzájuk hasonlító magyar hangokéval (ominózus tévedések a pen és a pan szavak összemosása a magyar e hanggal, de pl a d és a t sem azonos a két nyelv között), aztán
- az egyes magánhangzóbetûk és a vonatkozó hangok kapcsolódását (A - came, cat, care, car, ago - itt 5 féleképpen ejtünk egyetlen betût) és
- a szóhangsúlyt, ami az egész alapja, hiszen a hangsúlyos szótag 'játszik' angolban, a többi redukálódik, vagy teljesen ki is esik (camera - kee mrö v family fee mli)
Ezek talán a leglényegesebb részek, de ezekhez számos szabály, alszabály és kivétel tartozik.
Remélem, megválaszoltam a kérdésedet, ha van még kérdésed, szívesen válaszolok rá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!