Nincs arra valami egyértelmű szabály, hogy mikor melyik szerkezetet érdemes használni az igeidőknél angol nyelvben pl. mikor going to vagy csak szimpla will a jövőidőre stb?
a going to - készül valamire
They are going to ask some more questions. - Még néhány kérdést készülnek feltenni.
a többi will
going to- eltervezett
will-hirtelen döntés
"going to- eltervezett
will-hirtelen döntés"
részben igaz
hivatalos nyelvben az eltervezett dologra is a will-t használják
de még kismillió finomság van, nézz utána:
English Grammar in Use
Adanced Grammar in Use
Thomson & Martinet - A Practical English Grammar
Randolph-Quirk-et-al: A-Comprehensive-Grammar-of-the-English-Language
Én a "going to" értelmét kedvenc példamondatommal szoktam könnyen megértetni:
"It is going to rain." = Esőre áll.
Vagyis nem biztos, hogy esni fog, mert nem vagyok jós. Valamint ez nem az én ajándékom nektek, így hát meg se ígérhetem. De az az egy biztos, hogy nagy randa szürke felhők gyülekeznek.
Na ezek után, ha a "going to" előfordul, tréfásan ugyanígy fordítom, a közérthetőség kedvéért:
"I am going to eat." = Evésre állok. :D Már kenem a kenyeremet...
"We are going to leave the classroom." = A terem elhagyására állunk. Szépen eltesszük a tankönyveket, letöröljük a táblát... stb
Ellentétben a WILL inkább olyan, mintha a hallgatóságot meg akarnám nyugtatni, és biztosítani szeretném afelől, hogy de, de, amit mondok, az TÉNYLEG meg fog történni:
"It will rain." -- ezt az aggódó gazdának mondom, aki a kiszáradó növényei közül figyeli az ég alját, no lesz-e már eső?? -- lesz, lesz, Jani bátyám, biztos jön az az eső, akárki meglássa!
"I will open it!" - Jól van, nyitom már, ne dörömbölj!
"We will leave the room." -- Hát persze, megyünk már kifelé. (Ha valaki attól félne, hogy bezárom éjszakára.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!