Francia vagy a görög nyelvet a hasznosabb megtanulni?
Vannak francia gyarmatok, tehát Franciaországon kívűl is hasznos lehet.
De görögország meg tök nagy, csomó szigettel.
Melyiknek venném inkább hasznát, ha utazgaznék pl?
És melyik a könnyebb? Azt néztem, hogy a görögök a görög abc-t használják, a franciában meg sok a neheten kiejthető szó.
Attól függ, merre húz a szíved. :)
De tanulhatod akár mindkettőt is.
Franciával többre mész a két nyelv közül..
Görögöt csak görögbe fogják megérteni nyaraláskor jó lehet, de többre nem igazán, max ha egy görög cégnél találnál munkát, de annak az esélye nem sok, de annak hogy francia cég már van esélye
Egyik nyelv se fonetikus, de mondjuk az újgörög kiejtése egyszerűbb. A görög abc elsajátítása nem nagy dolog, csak az a gond, hogy van, amikor 5 betű jelent 1 hangot (ι, οι, ει, η, ηι, υ -> /i/), és van, amikor 1 betű jelöl 3 hangot (γ -> /j, ɣ, n/). Mindenek előtt el kell felejteni az ógörög kiejtési sémát, ahogyan a görög neveket irodalomórán vettük, mert nagyon más lett a kiejtés azóta. De nem kell megijedni, mert a franciától eltérően a kiejtés meghatározott szabályok szerint működnek.
Nem bonyolult egyébként a nyelvtana, csak az a baj, hogy az egész nyelv két nyelvváltozat keveréke, a népnyelvvé és a katharevuszáé. Bár ma már egyáltalán nem okoz gondot, azonban az újgörög nyelvtan megtanulását jelentősen akadályozza az, hogy keverednek ógörög elemek is a nyelvtan bizonyos részeiben.
A másik gond az, hogy míg a franciaoktatásnak van hagyománya, itthon csak az ógörögnek van (volt). Újgörög nyelvtan csak a szegedi görögök honlapján lehet találni, de az is még hiányos. A dialóguskönyvüket mindenesetre csak ajánlani tudom, ami szerintem a könyvtárakban is meglelhető.
A szókincs azonban teljesen új, ezért nagyobb erőfeszítést igényel, mint a franciáé, amelynek megtanulását az angol nyelv ismerete jelentősen megkönnyíti.
Mondjuk az alapokat valószínű, hogy külföldi irományokból kell megtanulni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!