Szerintetek nyáron fel tudok készülni az augusztusi TELC német B2-re tanár nélkül? Igazából a TELC és a BME között vacilálok. Viszont a TELC nemzetközileg elfogadott, és a szóbelije nem tűnik vészesnek, de úgy hallottam, az írásbelije szivatós.
TELC-en voltam én is, mondjuk felsőfokon. Szerintem a javító tanárok, akik kint javítják az esszéket\leveleket\magnót nagyon rendesek. Főleg a magnónál adtak nagyon sok fél pontot, így lett meg a 40% annál a résznél. :D
Amúgy arra menj, amelyik szimpatikusabb, és könnyebbnek érzed. Ha viszont kettőbe csinálod meg a TELC-et, mert mondjuk nem sikerul az egyik része, akkor nemzetközileg elismert bizonyítványt nem fogsz kapni róla. Én se kaptam, mert az írásbeli csak márciusba lett meg.
Én most májusban voltam komplexen és sikerült is, pedig azt hittem nem lesz meg. Hát engem írásbelin szopatott a vizsgabiztos("ezért pontot fognak levonni""ezt be kell írnom a jegyzőkönyvbe" mondjuk nem tudom ebből lett e valami, csak felidegesített az biztos..) De másik terembe meg jó fej volt a vizsgabiztos és engedte, hogy továbbírják a levelet. Szóval ez ne befolyásoljon.
A szóbelitől nagyon be voltam ijedve és a magántanárom is a vitától féltett, de a szóbeli jobb lett, mint az írásbeli. Van 1 előre betanult bemutatkozás, prezentáció. Utána az ott kidolgozott vita és probléma megoldás, meg ugye a magnó.
Az írásbelin vannak a szövegértési feladatok. Van 5 szöveg hozzá kell rendelni mindegyikhez a megfelelő címet. Utána van egy hosszabb szöveg és elkezdik a mondatot neked meg be kell karikáznod a helyes befejezését a 3 közül. Utána a legkönnyebb feladat az egészben a szituációs. Van 10 szitu, egy csomó apróhirdetés és össze kell párosítani őket.
Ezután jön a szopatós rész: a nyelvtan.
Az első feladat még tűrhető. Van egy szöveg ki vannak hagyva a helyek és 3 közül kell kiválasztani az odaillőt. A másik nyelvtani feladatban pedig ugyanúgy ki vannak hagyva a helyek, csak ott semmi segítség, magadtól kell kiválasztani az összes megadott 20 szó közül 10 hova illik.
Utána jön a levél, ami mindig hivatalos. Reklamáló, információ kérő vagy mostanában egyre ritkábban pályázó.
A májusi vizsgán nagyon könnyű volt a szövegértés, nagyon nehéz a nyelvtan(az utolsó feladatot végig tippeltem, 1et tudtam biztosra.. a weder..noch-ot..:'D)
Pályázó meg reklamáló levél közül lehetett választani. Én reklamáltam egy hotelnek(ezt se akartam elhinni, mondom túl szép, hogy igaz legyen..:D)
A magnó se volt vészes. Szóbelin a vita: Angol nyelv, mint világnyelv. Problémamegoldás: prezentációt kell tartanod az osztályodnak egy könyvről.
De a szóbelin jó fejek voltak.
Hát szerintem próbáld meg a Telcet, én is így voltam vele és most van egy komplex nemzetközileg elismert közepem:DDD
Hát igen,a magnós résztől én is tartok kicsit.Már megcsináltam egy pár hallásértést.Annyira azért nem vészes,pl: a hallásértés 3. része, kifejezetten könnyű.A szóbelin meg remélem nem a génmódosított élelmiszerekről szóló cikket kell elemezni.A témádból fel tudsz készülni,a szituáció meg könnyű szokott lenni(vmilyen kirándulást szervezni pl.)Egyébként sok sikert.:D
Ja,és én Egerben nyelvvizsgázom.
Sok sikert neked is! :)
Azt még megkérdezhetem, hogy te kidolgozod és megtanulod azokat a témákat, amik fent vannak a honlapon, vagy csak próbálsz otthon magadtól beszélni az egyes témákról?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!