Hogyan tudnék magamtól felkészülni a német középfokú nyelvvizsgára?
15 éves lány vagyok (9. osztályos). Általános iskolában 4.-től németet tanultam, de 9.-ben már csak angol van.:(
Szeretnék jövőre német nyelvvizsgát tenni, csak nem tudom, hogy hogyan készüljek. Kezdjek el mindent az elejétől? Vagy hogy? Nagyon megköszönném, ha valaki segítene nekem!
Kinézed a net-ről melyik ny.vizsga (típus) szimpi
neked, megoldasz pár minta feladatot
Megveszed a választott ny.vizsga központ ny.vizsgára felkészítő kiadványát és abból készülsz
Menet közben úgyis fogod látni,
mi az ami nem megy eléggé
Azokat a dolgokat külön gyakorold
Meg szóbelire a legfőbb témaköröket próbáld meg (egyedül) kidolgozni
Nyelvtan gyakorláshoz a feletválasztós
teszteket nézegesd (van olyan könyv)
Válaszd ki melyik vizsgaközpont vizsgájára akarsz menni. Nekünk a tanárunk a Goethét ajánlotta (nagyon erősen), utána, ha az nem megy, akkor a TELC-et (nem azért, mert könnyebb, csak másmilyen), esetleg ECL, ÖSD, Euroexam...(Azt hiszem az Origo volt az, amit viszont kifejezetten nem ajánlott). Általában egy-egy mintafeladatsor a neten is megtalálható, az is segíthet dönteni. (A Goethének meg is van a címe, ha te nem találod, előtúrom;))
Ha ez megvan, sikerült dönteni, akkor megérné beruházni egy olyan nyelvvizsgára felkészítő könyvre, amit választottál. Mindig nézdd meg pontosan mit tartalmaz a könyv!! Van-e benne hallás-, olvasott szövegértés, levélírás, szóbelire felkészítés, és, hogy tudod-eegyedül js használni.
/Véletlen elküldtem./
Emellett tudod magad fejleszteni, ha német filmet/sorozatot nézel, németül olvasol, stb.
Ha az első egy-kettő próbavizsgán nem érsz el legalább olyan max. 10%-kal kevesebb pontot mint a határ, akkor szerintem egyelőre ne erőltesd a nyelvvizsga feladatokat, de kapcsolj rá magára a nyelvre. (Ugyanis egy próbavizsgát csak egyszer tudsz megcsinálni.) Aztán egy-két hónap múlva próbáld meg újra. Ha csak kicsivel maradnál le, ha most tennéd a vizsgát, akkor viszont fogj bele nyugodtan, ha komolyan veszed, sokat fogsz fejlődni.
(Egyáltalán nem tanítanak németet a suliban? Más osztálynak sem szerveznek nyelvvizsga-előkészítőt?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!