Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Nyelvérzéket honnan lehetne...

Nyelvérzéket honnan lehetne fejleszeteni? Vagy hogyan?

Figyelt kérdés
Már körülbelül két éve külföldi rádiót hallgatok, szöveggel, de úgy érzem nem vagyok előrébb... Nincs valami más lehetőség?
2013. márc. 30. 19:03
 1/4 anonim ***** válasza:

Ha most nyelvet akarsz tanulni, akkor csak ezzel nem fog menni.

Olyan hogy nyelvérzék nincs, csak ez a legközelebbi megfogalmazás.

Tehát valakinek több lehetősége, vagy jobb tanára van/volt, illetve ÉRDEKLI a nyelv, vagy nem.

Most ha én tök jó vagyok matekból akkor nekem matek érzékem van?

Jó, tudom nem te találtad ki ezt a kifejezést, úgyhogy nem akarlak bántani.

Milyen nyelvről van szó?

Mire kell a tudás?

Csak így akarsz tudáshoz jutni?

Tanultál már előtte más nyelvet is?

Mert én pl. sok éven át "tanultam" angolt (kicsi olaszt, latint, és kínait) mindig utáltam a nyelveket, és sosem volt "nyelvérzékem".

Egyszer beleolvastam egy német nyelvű mesekönyvbe.

Teljesen magamtól elkezdtem tanulni a németet.

Persze könyvek, meg internetes feladatok, rádió, stb segítségével.

És szó szerint szeretem ezt tanulni, úgy jön belém a tudás mint valami száraz szivacsba a víz, és kb. fél év alatt többet tanultam mint angolból a 10-12 év alatt.

2013. márc. 30. 19:23
 2/4 A kérdező kommentje:

Igazából én amondó vagyok, hogy igen. Akinek megy a matek, matekérzéke van :P :).

Sajnos angol tanultam, és most némettel próbálkoznék. De sehova sem haladok, se tanár se könyv, se sehonnan. Angol pedig megy készségszinten. Tanácstalan vagyok. Mondták hogy nehéz átállni angolról németre, forditva könyebb, és tényleg igy lehet.

2013. márc. 30. 19:31
 3/4 Molia ***** válasza:

Kedves Első!

Azért szerintem ebben nincsen teljesen igazad. Nyilván a legjobb nyelvtanulót is elronthatja egy utálatos tanár, vagy egy nem megfelelően megírt könyv. De szerény véleményem szerint igenis van olyan, hogy valakinek jobb érzéke van valamihez. Természetesen nem gondolom, hogy ez bárkinél is veleszületett dolog lenne. De tény, hogy akivel kiskorában a szülök beszéltek más nyelven is, az felnőttként is könnyebben sajátít el nyelveket. Vagy akivel már kiskorában is matekoztak, annak a későbbiekben is megmarad ez a szemlélete.

Persze senki ne takarózzék azzal, hogy ő azért bukott meg matekból, mert neki ehhez nincsen érzéke! Lehet, hogy nincsen valami nagy, de kellő idővel, és energiával akármi megtanulható.

Hogy a kérdezőnek is válaszoljak. Egyrészt valóban nagyon fontos, hogy olyan könyvből tanulj amit szeretsz. Talán lényegtelennek tűnik, de igenis fontos. Én pl. szentül meg voltam róla győződve, hogy hülye vagyok angolból, mert mindenáron az iskolai könyvemből próbáltam tanulni. Aztán vettem egy másikat (5 perc angol)és tá-dááá! Hirtelen rögtön jobban ment. Szóval ha teheted ruházz be egy olyan könyvbe, amiről úgy gondolod, hogy megfelelő lesz neked.

Aztán. Ha már valamennyire megérted az adott nyelvet, akkor kapcsolj hozzá olyan mindennapos dolgokat amiket szeretsz. Nézz az adott nyelven sorozatot, vagy olvas könyvet. Fontos, hogy ne úgy nézd a sorozatot, hogy a felét nem érted! Ha valami nem világos, akkor tekerj vissza, és ha kell szótárazd ki! Ha csak simán halgatod / nézed akkor nem sokat fogsz fejlődni (max a kiejtésed lesz jobb...). Jól jöhetnek a könnyített olvasmányok is. Nagyon jó érzés amikor az ember olvas egy idegennyelvű könyvet és érti ;).

Én egyébként még egy gyerekszótárt is beszereztem. Oké kicsit vicces, tudom, de nagyon jó. Este amikor már fáradok, de még nincsen kedvem lefeküdni, azt szoktam lapozgatni. Az emberre gyakorlatilag észrevétlenül tapadnak a szavak. (az enyém grimm kiadós, angol, de van nekik németben is).

Hát én a magam tapasztalataiból ennyivel tudok a nyelvtanulásodhoz hozzájárulni.

2013. márc. 30. 21:26
 4/4 A kérdező kommentje:
Utolsó. Köszönöm a válaszodat!
2013. ápr. 1. 22:43

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!