Kínai nyelvről vélemények, tapasztalatok?
Az, hogy "egyszerű a nyelvtan", nem teszi könnyűvé.
Ugyanis amiatt, hogy alig van nyelvtana (nem is olyan világos, hogy hol a határ a kínaiban a nyelvtan és a szókincs között, mint mondjuk az angol esetében...), a nyelvtanulás jórészt idiómák magolásából áll. Tehát hiába tudod a szavakat, nem fogsz tudni elolvasni vagy kínaiul elmondani egy szöveget, amíg nem tudod, hogy a konkrét helyzetben milyen kifejezéseket kell használni. Kezdő szinten ez még lehet, hogy nem feltűnően problémás, de később sok fejfájást okoz.
A másik nehéz dolog a kínaiban a hangsúly, de ez nem olyan félelmetes, csak a gyakorláson múlik az egész. A beszédgyakorlatok azonban nagyon fontosak, mert ha nem helyes a hangsúly, akkor nem fogják érteni, miről beszélsz.
A kiejtés nem túl könnyű, de nem is nagyon nehéz. Néha igencsak észnél kell lenni a hallás utáni szövegértésnél, mert számos különböző jel tartozhat azonosan hangzó szótagokhoz.
Valóban az írásjelek teszik iszonyú nehézzé a kínai nyelvet. Ráadásul a főnevekhez ún. számlálószavak is tartoznak, amiket még hozzájuk kell magolni.
3-4 ezer írásjelet nagyjából elég megtanulni, ez azonban a gyakorlatban 2-3 év megfeszített munkát igényel.
Sokat tudnék mesélni, mert megjártam Kínát, de röviden:
- Nyelvtan: gyakorlatilag nincs.
- Kiejtés: nehéznek tűnik, de igazából lényegtelen, mert baromi gyakran a kínai sem érti meg a másik kínait.
- Írásjelek: nehéznek tűnik, de ez is tök mindegy, mert a kínai sem tudja.
---
Sztori:
2008/09-es évben az ELTÉ-n kínait tanító kínai csajnak én meséltem el anno, hogy hogyan írják kínaiul Magyarországot. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!