Ti hogyan tanultok idegen nyelve (ke) t? Leírnátok konkrétabban, "lépésekre bontva"?
Nagyon érdekelne, hogy a tanulási menetrendjét, ki hogy állítja össze. Az is érdekelne, hogy ki, milyen, napi, heti, havi rutint követve tanul(t meg) egy – egy nyelvet (a múltban).
Előre is köszi a tapasztalatok, meglátások leírását.
Akinek van erről honlapja, blogja, azt is szívesen elolvasom.
A napi rendszeresség a fontos. Egy nyelvtudás írásból, olvasott szövegértésből, hallásutáni szövegértésből és (legfontosabb) beszédből áll.
Mindennap csináld valamelyiket min. 1 órát, lehetőleg úgy hogy szórakoztasson. (pl. film nézés, érdekes újság olvasása stb.)
Magán tanárral tanulok olaszul. Elmondom én hogy csinálom. A PONS nyelvtanfolyam csomagokból tanulunk, most fejeztük be a kezdőt, a haladó szintűvel folytatjuk (ez elvileg középfokú tudást ad, de a tanárom mindig kiegészíti valamivel, plusz feladatokkal, szövegértéssel stb). Már az elején kiadott szép mennyiségű szószedetet minden témához, ezt szép lassan szótárazgatom (mert persze magyar jelentés az nincsen), általában úgy, hogy közben vmilyen filmet nézek.
Házit szintén úgy szoktam csinálni, hogy ha épp pihenőt tartok tanulás terén, akkor berakok egy filmet, közben megcsinálom az olasz házim. Nekem ez így jó, mert tudok így is az olaszra figyelni, nem okoz gondot a háttérzaj, de mégis kicsit kikapcsol a film.
Hallgatok olasz nyelvű dalokat, a legtöbbet le is fordítom, kiírom a füzetembe.
Az órán vett anyagot egy piszkozat füzetbe írom, itthon át van minden másolva egy tematikusan rendezett mappába, a lila rész jelzi a nyelvtant, a kék külön egyéni gyakorlás (ilyet minden új nyelvtani résznél csinálok), a zöld a rendhagyó igéket mindenféle időben.
A gépem körbe van cetlizve rendhagyó igék ragozásával, a sárga cetli jövő idő, a rózsaszín feltételes mód a kék jelen idő stb. Meg amiket nem tudok megjegyezni szavak, azok is így vannak kinn. Van egy parafa táblám, annak nagy részét ezek a cetlik borítják (azokon kívül egy periódusos rendszer van még :D). Ez fantasztikusan jó módszer, mert soha 1 percre nem kellett leülnöm megtanulni ezeket az igéket, mégis tudom őket kívülről, mert most is őket látom, rögzülnek egyszerűen. Ezt nagyon tudom ajánlani, de nem csak nyelveknél, kémiából is volt sok képlet, amit így jegyeztem meg pl.
Minden nap előveszem a nyelvet, 5-5 percekre, többre nem. Sokkal többet ér napi 5 perc, mint heti egyszer 4 óra. Egyrészről egyáltalán nem fárasztó, nem unom meg, másrészről az állandó ismétléssel nagyon szépen megmarad minden eddig tanult anyagrész. Ezekbe az 5 percekbe a házi megírása ugyan nem tartozik bele, de az sem több egy 20 percnél általában. Heti 3x járok tanárhoz, mindig ad elegendő mennyiségű házit, de legtöbbször kiegészítem egyéni gyakorlással is (kiváltképp, ha vettünk vmi új nyelvtant). Hát azt hiszem ennyi. Bocsi a kisregényért :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!