Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Mikor használjuk a would-ot...

Mikor használjuk a would-ot múlt időben?

Figyelt kérdés
mert van amikor did-et használnak, van amikor used to-t, és van amikor would-ot, és mindhárom múltbeli cselekvést fejez ki
2013. febr. 16. 10:56
 1/7 anonim ***** válasza:

A wouldn't-nak van elvileg valahol egy olyan jelentése, hogy didn't want to, de ha nagyon őszinte akarok lenni, szerintem ez vagy kezd már kikopni, vagy simán nem nagyon használják, mert én személy szerint még nem sűrűn találkoztam vele.

Másik, amit el tudok képzelni, hogy olyan mondatban találkoztál vele, amiben a múltban valaki egy jövő időre vonatkozó cselekvést akart véghez vinni.

PL.

Lucy said she would visit you. Itt a would-nak gyakorlatilag will jelentése van, de igeidő egyeztetés miatt would-ot használunk. Főleg azért is, mert lehet, hogy az a jövő idő térben és időben már valójában a múlthoz tartozik, csak ahhoz képest jövő, hogy Lucy mondta. Na ezt most jól megmondtam, remélem érted mit akartam kihozni belőle :D

2013. febr. 16. 11:23
 2/7 A kérdező kommentje:
igen értem :D
2013. febr. 16. 11:24
 3/7 anonim ***** válasza:

Két esetben.

1 Ha jelenben will lenne - Future in the Psst

She said she would go with the Adams.

2 Szokásos múltbeli cselekvés elbeszélésénél. Hasonló mint a used to

We would often go to the river with father to fish.

Rendszeresen jártunk le apuval a folyóhoz horgászni.

2013. febr. 16. 16:32
 4/7 A kérdező kommentje:
értem, de akkor mi a különbség a used to és a would között ha mindkettő egy múltbeli cselekvést fejez ki? amúgy a udes to-t olyan cselekvésekre használják amik már nem érvényesek, tehát amit régen csináltunk de már nem
2013. febr. 16. 17:00
 5/7 anonim ***** válasza:
a used to inkabb a "szoktam volt" megfeleloje
2013. febr. 16. 17:34
 6/7 anonim ***** válasza:

Nagyon kis különbség van. A would kicsit gyakoribb rendszerességgel.

We would hike.... gyakran és rendszeresen szoktunk kirándulni

We used to hike... régebben szoktunk kirándulni, most már nem

2013. febr. 16. 19:32
 7/7 sheperd7 válasza:

A különbség, hogy a would-ot CSAK cselekvő igéknél míg a used to-t állapot és cselekvő igéknél is használhatjuk. Jelentésük megegyezik a használatát ez dönti el tehát pl:

I used to smoke. I would smoke. - Mindkettő helyes mert smoke cselekvő ige.

I used to live here. (I would live here.) - A would nem jó mert a live állapotot fejez ki.

2013. nov. 21. 18:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!