A kunokat angolul kánnak ejtik?
Felettem lévő jól írja.
A kun angolul nem Cun vagy Kun, hanem Cuman vagy Kuman:
A kiejtse sajnos sehol nincs szerepeltetve, de a kiejtési szabályok alapján /ˈkjuːmən/, azaz ~{khjúmön}, vagy még tovább egyszerűsítve "kjúmön".
Elképzelhető elméletileg a /ˈkʊmən/ ~ "kumön" kiejtés is, de nem biztos, hogy ejtik is így.
Többes számban vagy -s-t kap, amit "z"-nek kell ejteni, de még gyakoribb, hogy Cuman people-ös körülírással fejezik ki a többes számot.
4-es válaszoló vagyok:
"Akkor az Kámen lehet úgy mint a Háns."
Nem értem, hogy mit akarsz ezzel. "Kámen" nem lehet, az akkor lehetne, ha Cumman-nak, vagy még inkább Cummann-nak lenne írva. A hánsz (rövid á-val) német, angolul "hen(t)sz"-nek ejtik.
Németül a kunok Kumanen, ejtésben {k(h)u mán(e)n}, tovább egyszerűsítve "ku mánen".
4-es vagyok ismét:
"Csak az akartam mondani hogy a Huns azt Hánsznak ejtik."
Nem. Alapvetően "hánz"-nak ejtik (!!!), mivel a többesszám zöngés mássalhangzó után jelenik meg. Az megint más, hogy az angol anyanyelvi gyakorlatban, igénytelenebb beszédben esetenként NÉHA már az n-nél kezd abba maradni a hangszálak rezgése, és az "z" a legvégén meg teljesen zöngétlen "sz" lesz (így lesz belőle "hánsz"), de ezt a fajta lezserséget nem igazán ajánlom angolul tanulóknak, főleg úgy nem, hogy a Huns-t mindig hánsz-nak ejtsék, mert az már nem lezserség, hanem bénaság, és elég gáz.
Másrészt még mindig nem érted, hogy angolul a kunok nem Cuns. A Cumans pedig azért nem úgy ejtendő, mint a Huns, mert a Cuman két szótagos, és az első hangsúlyos szótagtól a második szótag írásban elveszi az egyetlen mássalhangzót, az m-met. Emiatt a Cumans szó első szótagjában a hosszú magánhangzónak kell lennie, az pedig nem lehet olyan rövid á, mint a Hun(s)-ban. Mivel u-val van írva, ezért alapból csak hosszú ú lehet.
A Hun szó viszont egy szótagos, ráadásul a szótag le is van zárva egy mássalhangzóval, és nincs második szótag sem, ami elvenné tőle az n-t, ezért ez a szótag zárt, ennek megfelelően rövid magánhangzó van benne. Az u-s írásmód miatt rövid á-szerű hang, mint a gun szóban, azzal rímel. A Cuman(s) viszont a human(s) szóval rímel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!