Angol nyelvtan segítség kellene. (? )
A múltidőben is van -ing? Vagy ott csak az -ed, vagy helytelen igés múltidős jel van?
Pl: én én is sírtam. Ez: And I was crying, vagy pedig: and I cried to?!
Nem tudom, segít-e, ha azt mondom, az -ING-es alak a folyamatos múlt, s mint a neve is mutatja, a múltban történt folyamatos cselekvésnél használjuk.
I was crying whole afternoon. - Egész délután bőgtem.
A másik a múltban lezajlott, lezárult eseményre vonatkozhat.
I cried when I heard about his death. - Sírtam, amikor hallottam, hogy meghalt.
Az elõttem írók jól írták. Van a folyamatos múlt "az ing-es", és van az egyszerü múlt, "az ed-es"
A folyamatosban akkor írhatod a mondatot, ha azt akarod kifejezni, hogy túl sokat sírtál, a kelleténél többet sírtál, valamilyen más cselekvéshez viszonyítva tovább tartott/hamarabb elkezdődött, vagy amíg te sírtál, addig mondjuk a férjed olvasott.
Tehát, pl.:
I was crying all day long. (folyamatosan, egész nap. Fontosnak tartod kifejezni az idõtartamot, nyomatékosítod, hogy te bizony sírtál)
I cried. (nincs benne semmi érzelem, egész egyszerüen csak kimondod, hogy sírtál. Nem számít, hogy mikor, miért, és valószínûleg a jelenben zajlott beszélgetésre sincs semmilyen hatással)
I was crying, when the phone ranged./When the phone ranged, I was crying. (Két tagmondatból áll. Mindegy, hogy melyik tag az elsõ, de fontos, hogy a sírás hosszaban tartó cselekvés, mint a telefoncsörgés.)
I was crying, while my husband reading. (Mindkét cselekvés egyformán hosszan tart. Délután 1-tõl 5-ig sírtál, a férjed 2-tõl 4-ig olvasott. Ha errõl a 2 órás idõszakról beszélsz, akkor mindkét cselekvést folyamatos múltban kell használnod, mert egyik sem volt rövidebb a másiknál.
Remélem, segítettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!