Hol tanulhatok meg cigányul?
A cigànytelepen!
Ès ez most tènyleg komoly:)
Én jártam egy ilyen gyorstalpaló tanfolyamra, de hogy őszinte legyen nem ért semmit, annyi idő alatt nem lehet megtanulni, mert elég nehéz nyelv. Kb. a német és az angol között van nehézségileg. És nem,nem viccelek, nem én vagyok h.lye, egyetemista vagyok az egyik legnehezebb szakon, szóval tudom mi a nehéz. Aki ilyet ír, hogy cigánytelepen stb, annak gőze sincs róla, azt hiszi, hogy a közönséges romák ezt beszélik.
Amúgy keresgélj neten, van néhány oldal, ahol vannak fent anyagok, meg néhány szabály ilyesmi, meg van rendes szótáruk is, vagy keress magántanár, ami elélg nehéz lesz szerintem, mert nincs vmi sok
Ezeket a kijelentéseket hogy a "legnehezebb szakon" meg hogy "az egyik legrangosabb szakon" mindig jókat nevetek :D
Miből gondolod hogy a tiéd a legnehezebb szak illetve ha doki vagy akkor miből gondolod hogy a nyelvtanulási képességeid megfelelőek?
Cigány nyelv nem létezik. Vándor népek voltak világ életükben, feltehetően az ide beáramló népvándorláskor kerültek ők is a kárpát medencébe, gyökereik indiából származnak, de ott is sok nyelvet beszéltek, valószínűleg mivel messziről jöttek már oda is.
Mivel vándornépek voltak így kezdetben volt néhány saját szavuk de a nyelvük abból a nyelvből állt jórészt amit a közöttük többségben előforduló beszélt. Így elég kevert módon beszéltek.
Körülbelül mint a hollandok. Aki hallott már német és angol nyelvtudással hollandokat az tudj mire gondolok. Ott is főleg e két nép nyelve keveredett pár saját alkotású kifejezéssel. A cigányok is főleg az itt élő népek nyelveiből mazsoláztak. A magyart keverték, szláv nyelvekkel illetve pár keleti gyökereikből maradt szóval.
Cigányul megtanulni tehát úgy tudsz ha kiválasztod először hogy melyik nyelvjárását akarod megtanulni. Mivel ezek a vándor népek különféle helyeken fordultak meg, így érthető hogy különféle nyelvjárásaik lettek így: lovári, kelderás, cerhári, másári, colári. lehet van még. Ennyire emlékszem most.
A legismertebb talán a lovári. Erről legalább is sokat hallottunk egyetem alatt. Ha oláh cigányokba botlasz ők még nagyszerűen elvannak a saját nyelvükkel ileltve van méág egy másik közösség beások talán, ők azok akik már egy kissé romános nyelvet beszélnek.
Kezd a lovárival.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!