Tudod-e, hogyan kell helyesen használni? (magyar nyelvtan)
A fenti kérdés egy gyakori hibára vonatkozik, vagyis ami szerintem hiba. Kíváncsi vagyok, hogy szerintetek is így van-e ahogy szerintem.
Valaki feltett egy olyan kérdést hogy:
Hogyan szólítsátok a barátnőtöket?
Szerintem ez hibás, mert:
Nem szólíTSátok hanem szólíTJátok. A "szólítsátok" felszólító mód. Példa:
"Szólítsátok meg azt az embert a buszmegállóban!"
Bizonyos esetekben ez is használható kijelentő mondatban:
"A testvérem nem tudja hogyan indítsa be a vállalkozását."
Ilyenkor ez a kérdés is helyes:
"Hogyan indítsa be?"
De mikor általánosságban beszélünk, vagy valamilyen általános dologról kérdezünk, pl hogy valaki hogy csinál ezt meg azt akkor helytelen.
Nézzünk egy példát:
"Hogyan robbantsa fel az épületeket?"
Használat: Tanácsot kérünk valakitől, mert egy barátunk nem tudja hogy vigye véghez ezt a tervét, és megkérdezzük valakitől, hogy mégis hogy tegye? Tehát mégis hogyan robbantsa fel az épületeket? Kíváncsiak vagyunk, mert nem tudja hogy tegye.
"Hogyan robbantja fel az épületeket?"
Használat: Látjuk hogy valaki éppen a szemünk előtt robbantgatja az épületeket, és kíváncsiak vagyunk hogyan csinálja? Ilyenkor kérdezhetjük, hogy az illető mégis hogyan robbantja fel őket? Itt helytelen azt írni hogy robbanTSa.
Tehát az illető kérdése, a "Hogyan szólítsátok a barátnőtöket?" például akkor lenne helyes, ha ez egy cikk címe lenne, és a cikk írója ötleteket adna az olvasónak, hogy hogyan szólítsa a barátnőjét. Vagy éppen arról írna hogy hogyan kellene szólítani a barátnőjét az olvasónak.
Igazam van, vagy nincs? Ha nincs, miért nincs?
Az egy dolog, hogy a regionális köznyelvben így használják. Eleve alsó tagozatban megtanítják, hogy a suksükölés (ez a neve) hiba. Innentől fogva pedig ismerik a helyes módját, ahogy azt a köznyelvben is használják.
Én is használok tájszókat és regionális alakokat (20 évesen), de ha olyan helyen szólalok meg, akkor azonnal váltok a köznyelvre. Írásban meg pláne nem. Az idősebb korosztálynak még elnézhetők az ilyenek (aput sem tudom leszoktatni a nákolásról), de azért 30 alatt nehogy már így beszéljen (és főleg írjon) valaki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!