Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ezt a mondatot, hogy kell...

Ezt a mondatot, hogy kell megcsinálni?

Figyelt kérdés

németből a vonzatos igék gyakorlása a leckém.de ezt nem tudom megoldani:(

Csodálkozom Kiszel Tünde okosságán. (sich wundern)

hogy rakom össze? kezdő németes vagyok és a tanár nem fordít ránk sok időt:(

2012. okt. 28. 17:51
 1/5 webnyelv ***** válasza:
Ich wundere mich über die Geistigkeit von Kißäl Tünde.
2012. okt. 29. 00:52
 2/5 A kérdező kommentje:
aranyos vagy,hogy leírtad de nem tudnál még abban segíteni,hogy kicsit elmagyarázod,h h raktad össze?:$
2012. okt. 29. 10:06
 3/5 anonim ***** válasza:

Szia!

Én még nagyon az elején járok a német tanulásnak, de megpróbálom neked elmagyarázni.

Legalább letesztelem magam.

Sich wundern ugye, azt látod, hogy ez egy visszaható ige.

Csodálkozni valamin: sich wundern über + A

Én csodálkozom: Ich wundere mich

Az okosság: die Geistigkeit

Nőnemű, ezért ha hozzáteszed az über + tárgyesetet, marad a die névelő.

Kiszel Tünde okosságán

A német ezt így fordítja, hogy okosságán Kiszel Tündének.

Tanultuk, hogy a tulajdonnevek birtokos szerkezetét von-nal is kifejezhetjük, ilyenkor vigyázni kell, hogy a birtokos és a birtok helyet cserél.

Tehát die Geistigkeit von és itt jön a tulajdonnév.

Általában a kijelentő mondatot mindig az alany és állítmánnyal kezdjük.

Ich wundere mich

Ezután folytatod a visszaható igének a vonzatával és hozzáteszed a vonzatot:

über die Geistigkeit

most jön a Kiszel Tünde mint birtokos: von Kiszel Tünde

Összerakva pedig a fenti mondatot jelenti, amit webnyelv írt.

2012. okt. 30. 12:37
 4/5 anonim ***** válasza:

Előző vagyok:

Én ezt a von-os szerkezetet így jegyeztem meg:

Anna tortája - die Torte von Anna

Ha bizonytalan vagyok, akkor mindig ez a példa jut eszembe

Azt is mondhatod, hogy Annas Torte. Itt a tulajdonnévhez teszel egy -s betűt, ez jelenti a birtokost.

Tulajdonnévnél általában nem a des + s-t vagy nőnemnél a der-t használjuk, hanem a von szerkezetet, vagy pedig a fenti kifejezést.

Elküldök neked egy linket, ez egy német nyelvtanító oldal, itt megtalálod a német mondatok szórendjét az általános szabályokkal:

[link]

Fent pedig további szabályokat találsz.

Itt pl. különböző teszteket is találsz, le tudod magad ellenőrizni:

[link]

Kellemes böngészést és jó tanulást! Üdv. Ági

2012. okt. 30. 13:01
 5/5 webnyelv ***** válasza:

A sich wundern azt jelentkezni, csodálkozni. Ennek a vonzata über, ami azt jelenti, ha kiteszed a mondatban azt is, hogy min csodálkozol, azt über-rel kell mondani. Sok igének van valami vonzata, amit egyszerűen meg kell tanulni.

Csodálkozom: ez kijelentő mód, jelen idő, E/1, ebben kell ragozni a sich wundern igét. Az igének a kijelentő mondatban a második helyen kell lennie, előtte állhat valamilyen határozószó, vagy legtöbbször az alany, mi most tegyük az alanyt az első helyre. Minden mondatban kell, hogy legyen alany a németben (néhány kivételtől eltekintve, ami most nem lényeges), így E/1-ben az az "ich" lesz, ezzel kezdjük tehát a mondatot. A wundern ige E/1 kijelentő mód jelen időben ragozott alakja jön a második helyre, ami -e végződést kap, a főnévi igenév -en vagy -n végződése elhagyása után (wundere). Mivel sich-es ige, a sich visszaható névmást is ragozni kell és az ige után tenni, ennek az E/1 ragozott alakja mich. Ezért eddig: Ich wundere mich. Utána jön a többi mondatrész, jelen esetben az, hogy min csodálkozom. Mint írtam, ez jelen esetben az über elöljárószóval lesz bevezetve, utána Akkusativ (tárgyeset) jön, ezt is meg kell tanulni sok vonzatos igénél, hogy Dativ vagy Akkusativ az elöljárószó vonzata-e. (Bizonyos elöljárószók után csak Dativ jöhet, pl. von, zu, bizonyos elöljárószók után csak Akkusativ, pl. bis, de pl. az unter, über, stb. után meg kell tanulni, mikor melyik eset jön.) Mivel itt Akkusativ áll az über után, tárgyesetbe tesszük a die Geistigkeit szót, ami ilyenkor megegyezik az alanyesettel.

2012. okt. 30. 18:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!