Az orosz vagy a lengyel nyelv könnyebb?
Szerintem egyik könnyíti a másikat szóval ha az egyiket megtanulod akkor a másik már úgyis könnyű.Ilyen szempontból majdnem mindegy.
Az orosz talán könnyeb,a lengyelről azt hallottam hogy elég nehéz.Viszont ha először lengyelük tanulsz attól még megy az orosz is utána,és fordítva
A lengyel írás elsőre elég bonyolultnak tűnik, a mássalhangzók egymás mellett, amiket egyetlen hangnak ejtenek, és még a mellékjelek is ott vannak. Pl. a könyv lengyelül książka, ezt az írásképet elsőre elég nehéz megjegyezni, ehhez képest az orosz книга szó egész egyszerű. Igaz, ebbe hamar bele lehet rázódni.
De ha már ismered a cirill betűket, az orosz valószínűleg könnyebb lenne. A nyelvtant nem tudom, melyikben könnyebb, talán kb. egyforma nehéz. Annyit tudok, hogy a lengyelben van külön létige, aminek van külön ragozása, az oroszban ilyen nincs, na nem mintha ez az egy ige annyit számítana.
Mikor pl. a lengyel számneveket néztem egyszer, az durva volt, annyi betű egymás mellett, és annyi mellékjel, na az kicsit kikészített. Az oroszban ez pl. kicsit barátságosabb. Pl. a 60 lengyelül sześćdziesiąt. Oroszul: шестьдесят, ez szerintem megjegyezhetőbbnek tűnik. De ha már megérted a lengyel nyelv logikáját, ez már nem lesz akkora gond.
A névszóragozás, úgy tudom, mindkét nyelvben egyformán bonyolult, ahogy az igeszemlélet is. Az igeragozási csoportok is talán. Legalábbis én így tudom.
Hasonló mindkettő, és nem túl nehéz. A szláv nyelvek legalább annyira hasonlóak általában, mint pl. Makó-i és Kalocsai parika, és schcsi a nemzeti eldelük.
она идет домой
idzie do domu
PS: "Was noch?"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!