A német nyelvtudás hasznos annak aki fogorvos szeretne lenni?
Figyelt kérdés
2012. szept. 30. 20:29
1/2 anonim válasza:
Igen! És manapság egyre fontosabb is! 3 hét óta nyomnak a német tv-ben egy reklámot, hogy magyarországon 6.000 €-ért teljes protkót kapsz, ami náluk 20 ezer €-ba kerül.
Nyilván én is kihasználom majd a lehetöséget, mielött nyugdíjba megyek.(Még van 6 évem addig!)...:)))
Igaz én érteni kicsi még magyar!...:)))
2/2 anonim válasza:
Hasznos, de mas nyelv is hasznos: attol fugg, hogy kik a betegei. Eloszor is terulettol is fugg, Nyugat-Magyarorszagon (Szombathely, Sopron, Gyor) sok az osztrak beteg, Budapesten is, de a fovarosban sok a nem nemet anyanyelvu is, akikkel alighanem angolul konnyebb szot erteni. Ha a budapesti Francia Intezet (I. ker.) kozeleben van a rendeloje, akkor talan legjobb lesz franciaul megtanulnia. Ha Nagyvaradon szeretnel fogorvos lenni, akkor a roman talan megis hasznosabb. A nemetrol: az orvosi nemetet - legalabb azt, amit a fogaszaton kell mondanod - is ismerned kell, mert a betegnek el kell magyarazni, hogy mit miert csinalsz. De ha masra gondolsz, hogy nemet (osztrak) vendegeket hirdetesbol szerezhet-e fogasz, akkor ez olyan, mint a hotelek: megbizol egy forditot, aki tud (orvosi) nemetul, es az jol leforditja, kiteszed az internetre, ahhoz nem kell jo nemettudas neked. Nemet anyanyelvu vagyok, es engem ilyennel szoktak megbizni mindenfele orvosok meg hotelek. Utana persze eljon a beteg... :-), es akkor meg odahivnak, hogy tolmacsoljak. Akkor sem kell fogaszkent tudnod nemetul meg mas idegen nyelven sem. Azutan van olyan orvos, aki szeret a beteggel kettesben beszelni. Ez mar megkivanja, hogy vagy a beteg tanuljon meg magyarul, vagy az orvos az o nyelven, mert az orvosi kerdesek bonyolultabbak annal, hogy keves nyelvtudassal megertsek egymast. Es ezert a kerdesed altalanos - tulsagosan: ha jon olasz, szlovak, vagy spanyol beteg, azok peldaul nem szoktak jol tudni se nemetul, se angolul. (Es akkor en is hiaba megyek oda tolmacsolni, ha a beteg nem beszeli jol a nyelvet, nem tud panaszkodni, es az orvos valaszait sem erti meg). Akkor a fogasznak az olasz, szlovak vagy a spanyol lesz leghasznosabb (ezt is tapasztalatbol irom).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!