Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Hogyan tudnék úgy írni, mint...

Hogyan tudnék úgy írni, mint egy korrektor?

Figyelt kérdés
Azok, akik a könyveket javítják. Gondolom sokat olvasnak, de azzal nem lehet elsajátítani ilyen magas szinten a helyesírást.

2012. aug. 9. 07:27
 1/8 anonim ***** válasza:
Talán a helyesírási szótárral próbálkozz, tanuld!
2012. aug. 9. 07:45
 2/8 anonim ***** válasza:
Olvass rengeteget -- ha lehet, ne feltétlen friss könyveket, mert nem akarnám nagyon megbántani a kiadókat, de némelyik "népszerű" munka a csapnivalónál is rosszabb helyesírású -- küsztesd rá magad a régebbi könyvekre, az úúútált kötelezőkre, a klasszikusokra...
2012. aug. 9. 09:16
 3/8 anonim ***** válasza:

Tigi5-nek igaza van most is. (Má' megint egy helyen vagyunk :)).

Tanulóként nem szívesen olvastam a kötelezőket, majd felnőttként rájöttem (benőtt a fejem lágya?), hogy azért azoknak van igazán értéke, mondanivalója, és a stílusuk, helyesírásuk is felülmúlja a mai írások legtöbbjét.

2012. aug. 9. 10:33
 4/8 anonim ***** válasza:
Nekem valahogy gyerekkorom óta érzékem van a helyesíráshoz, de persze olvasok szakcikkeket, szakkönyveket, vitákat, mert a nyelvészet olyan tudomány, amelyben mindig lehet újabb és újabb ismereteket szerezni. Az is fontos, hogy képes legyél analógiát találni, mert folyamatosan jelennek meg új kifejezések.
2012. aug. 9. 11:38
 5/8 A kérdező kommentje:

Ti vmit félreértettetek. Ha valaki sokat olvas, akkor "egyszerűen" jó lesz a helyesírása. Viszont a korrektor az, aki olyan szabályokat tud, amit még egy magyartanár sem.

Na, azt hogy lehet megtanulni?

2012. aug. 9. 19:13
 6/8 anonim ***** válasza:

ne reménykedj, a korrektor is ember, és volt már egy-két harcom, mert nem jól tudott egy szabályt... jelentek is meg olyan fordításaim, ahol rosszul van a nevek toldalékolása, amit én eredetileg jól írtam... ez van

nem tudok okosabbat mondani, mint hogy tanulj - akadémia helyesírás - osiris

üdv

:)

2012. aug. 11. 11:15
 7/8 anonim ***** válasza:
ui.: nem csak a helyesírásod lesz jó, hanem megfelelő könyvek esetén a stilisztikai érzéked is -- ha jó a helyesírásod, akkor tán csak megtalálod más munkájában is a hibát :)
2012. aug. 11. 11:17
 8/8 anonim ***** válasza:

Óriási tévedés, hogy aki sokat olvas, vagy épp magyartanárnak tanult, akkor jó a helyesírása. A jó helyesírás egy adottság, és kell hozzá egy érdeklődés is, hogy az ember ha olvas, nem (csak elsősorban) a tartalomra figyel, hanem a szavak, mondatok leírására.

Aki imád olvasni, annak általában legfeljebb átlagos a helyesírása, mert ők épp a tartalomra és az egész szöveg meséjére figyelnek, és nem a betűkre.

2016. márc. 29. 12:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!