Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Japánul tanulók! (vagy akik...

Japánul tanulók! (vagy akik már megtanulták) Ti mennyi idő alatt tanultátok meg a nyelvet, és milyen szinten? Volt valami extra, amivel könnyebben tanultad meg a nyelvet? Mennyire vagytok elégedettek a tudásotokkal?

Figyelt kérdés
Extra alatt azt érten, hogy mondjuk japán dalszöveget fordítottál, vagy mangát, vagy valamit, vagy esetleg egy egész füzetet teleírtál kanjikkal stb...

2012. júl. 10. 01:30
 1/9 anonim ***** válasza:
100%

16 éve foglalkozom a japán nyelvvel, és hosszú volt az idáig vezető út :)

16 évesen kezdtem egy rövid, 60 órás tanfolyamon, majd - tanár hiányában - magamtól próbáltam folytatni. Aztán egyetemen ez volt az egyik szakom, közben egyre több japánt is megismertem, s állandóan jegyzeteltem. Ha olyasmit hallottam, amit nem értettem, felírtam, kikerestem. Ez sokat segített abban, hogy nem csak a tankönyvi szókincset ismertem meg, hanem az igazi, beszélt nyelvit is. Ez a módszer később Japánban is nagyon bejött, mindenképpen ajánlom.

Én dalokat nem fordítottam, sőt animéket sem néztem :)

Viszont sokat olvastam, és rengeteg nyelvkönyvet "végeztem ki". Japánban ez volt az, amire sosem sajáltam költeni.

Az egyetem után a nyelvtudásom még mindig csak egy jó erős középszintű lehetett - ugyanis az egyetem nem nyelviskola, tehát bár nagyon sokmindent meg lehet ott is tanulni, a nyelvtanulást máshol kell "intézni".

Így tettem én is, közel két évet Japánban is tanultam, s ez hozta meg az igazi eredményt.

Hogy mindeközben milyen tapasztalatokra tettem szert, talán mindennél többet mond a honlapom, ha van kedved és időd, nézd meg: kiralyrobert.hu

Kedves kérdező, hadd kérdezzek vissza, te is tanuld a nyelvet? Ha igen, milyen szinten vagy már?

2012. júl. 10. 07:40
 2/9 A kérdező kommentje:
Á, csak most kezdtem, gondoltam ha olvasom a sikerélményeket, akkor könnyebben megy majd a tanulás :D
2012. júl. 10. 14:42
 3/9 anonim ***** válasza:
100%
s hogyan tanulsz, mik a te módszereid? magadtól, vagy tanárral? mi megy könnyen neked, s mi nehezen?
2012. júl. 10. 18:08
 4/9 A kérdező kommentje:
Netről tanulok egyedül, ha azt az oldalt kivégeztem, akkor veszek egy könyvet. Igazából még nem találkoztam olyannal ami különösebb nehézséget okozott volna, de ez lehet amiatt van, ahogyan beállítják az emberek ezt a nyelvet... Kb fele olyan nehéz, mint ahogyan elképzeltem.
2012. júl. 10. 18:18
 5/9 anonim ***** válasza:
100%

A japán nyelv szerintem olyan, hogy először azt hiszed 'fú ez nagyon nehéz lesz', aztán belevágsz és rájössz hogy 'hú hát mégsem annyira vészes mint hittem' mivel viszonylag szabályosak a ragozások, nincs sokféle igeidő, az írás kicsit macerás, de megszokható.

Aztán 4-5 év után mikor már azt hiszed egész jól beszélsz, szembetalálkozol a keigoval mondjuk vagy egy dialektussal (Osaka-ben), esetleg úgy döntessz könyvet olvasnál és hardcore kanjik bejönnek - és rájössz, hogy nem, ez a nyelv mégsem annyira egyszerű. Mikor nem tudod társadalmilag hova helyezni magad és aszerint használni a keigot, vagy idegrohamot kapsz az irodalomban használt, nem éppen a legkönnyebb fogalmazásra törekedő kanjik láttán.

Én ebben a fázisban vagyok most, 5 év önálló tanulás, emelt érettségi meg JLPT után. Japánban sajnos sosem jártam, cserediákokkal, skype-os ismerősökkel beszélgetek, de ez persze nem ugyanaz. Lehet 1-2 év Japánban sokat segítene, de sajnos anyagilag nekem nem bevállalható.

2012. júl. 11. 02:01
 6/9 anonim ***** válasza:

előző: Hány kyu-s a JLPT-d?

Én most készülök az N3-ra, két év tanulás után. az elején könnyűnek tűnt, aztán 1,5 év után nehezedett, a szenvedő szerkezet, műveltető szerkezet, a sok hasonló kanji... azért nem olyan egyszerű.

2012. júl. 11. 20:18
 7/9 anonim ***** válasza:

3-as. Tavaly mentem volna N2-re de rájöttem nincs értelme amíg Magyarországon vagyok, szóval végül nem tettem le, pénzkidobás.

A keigo az igazi gyilkos, najó a szenvedő-műveltető se semmi meg a kanjik hajajjj igen.. de a keigo, nekem az a nagy mumus.

2012. júl. 12. 00:14
 8/9 anonim ***** válasza:

A keigo valóban nem egyszerű história. De ahogy így mindenki írja, hogy mi miért nehéz, azért elgondolkodtam valamin. A szenvedő, műveltető, illetve a kombinációja azért - független attól, hogy valóban sok gyakorlást igényel - még "csak" nyelvtan. Hogyhogy senki nem említette az un. "bunkei"-eket, azaz a nyelvtani formákat? Hiszen tulajdonképpen az N5 és N4 az a két szint, amire alapvetően még csak a nyelvtanok kellene, ami azért annyira nem nehéz japánban, ugyanakkor N2 és N1 esetében döntően a bunkeien van a hangsúly (mármint a vizsga ezen részét tekintve. Egy átlagos bunkei-kézikönyv legalább 500-at tartalmaz, mégsem beszél ezekről senki. Mit gondoltok erről?

(Most az, hogy a szókincs és a szövegértés is nagyságrendekkel nehezebb, másik kérdés).

2012. júl. 12. 03:13
 9/9 anonim ***** válasza:

Khatzumoto egy amerikai srác aki 18 hónap alatt tanult meg japánul anyanyelvi szinten, de eközben a nap 24 órájában japán környezettel vette magát körül.

[link]

2012. júl. 15. 19:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!