Hogy van németül az, hogy nagyon sajnálom?
A "Leid" nagy kezdőbetű!
Es tut mir sehr Leid.
Tévedsz.
A das Leid azt jelenti, hogy bánat.
Itt nagy betűvel írod.
De a kérdésre a válasz:
es tut mir leid
nagyon sajnálom
Itt nem kell sem nagy betűvel írni, sem a sehr-t hozzátenni.
"Tévedsz..." Itt nem arról volt szó, hogy a "Leid" bánatot jelent, vagy mást jelent, hanem egy kifejezésről van szó, mégpedig a "nagyon sajnálom" -ról.
Azt írod: "Itt nem kell sem nagy betűvel írni, sem a sehr-t hozzátenni."
Hát Kedvesem, ebben pedig Te tévedsz, mert nem tudom, hallottál-e róla, 2000-től a németben helyesírási reformot hajtottak végre, és azóta bizony a "Leid"-ot ebben az értelemben nagy kezdőbetűvel írjuk! Nézd meg a 2000 előtti szótárakat, ott ez kis kezdőbetű, a 2000 utáni kiadásokban nagy kezdőbetű.
Ami pedig a "sehr"-t illeti, ha azt akarod kifejezni, hogy sajnálom, akkor "Es tut mir Leid", ha azt, hogy nagyon sajánolom, akkor "Es tut mir sehr Leid".
Sajnálom, de ez az igazság.
Üdvözöl szeretettel: Suzana Guoth
Es tut mir sehr Leid.
vagy
Ich bedaure es fürchterlich.
(Borzasztóan sajnálom)
Hallo, Elektroo!
Én is alaposan utánanéztem. Az értelmező szótár szerint és a helyesírási szótár szerint nagy kezdőbetű. Azt nem tudhattam, hogy ez csupán elírás volt. Valóban igazad van. Itt megtaláltam a helyesbítést.
Leid oder leid?
"Nach der aktuellen amtlichen Rechtschreibung (2006) lautet die korrekte Schreibung: Es tut mir leid. Die Großschreibung Es tut mir Leid ist in alter und neuer Rechtschreibung falsch und zudem auch ein lexikalischer Fehler."
Áruld el, honnan tudtad?
Üdvözlet: Suzana Guoth
És most már azt is tudom, miért:
Mert ez a "leidtun" ige elvált állapotban.
Nagyon érdekes volt ez a kérdés, jól megvitattuk, és most már megvan a magyarázat is.
Suzana Guoth
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!