Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Tudnátok írni nekem pár...

Tudnátok írni nekem pár mondatot németül elválós igékkel?

Figyelt kérdés

Például: Azt tervezem, hogy elmegyek az erdőbe sétálni.

Azt szeretném látni, hogy hogyan használom az elválós igéket akkor, ha egy van belőle a mondatban, ha kettő van belőle a mondatban, ha 1 elválós ige és egy nem elválós ige van a mondatban. Jelenben bőven elég lenne látnom a mondatokat egyelőre.

Előre is köszönöm segítségeteket.

2012. ápr. 21. 12:10
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Ich plane, dass ich in den Wald spazieren gehe. (Én lefordítottam, de ebben nincs elválós ige.

A többire:

1) Hat órakor kelek fel= Ich stehe um 6 Uhr auf. /Az igekötő nélüli ragozott igealak a második helyen, az igekötő a legvégén/

2) Ha jól értelmeztem itt olyan mondatokra vagy kíváncsi melyek két tagmondatból állnak. Ekkor ugye a kötőszó lehet többféle. (Van ami után egyenes szórend van, van ami után fordított, és van ami után KATI)

Egyenes szórend, az az egyes pont. /1)/

Foredítottban ...stehe ich um 6 Uhr auf. /Az ige a második helyen marad, az alany kerül az ige mögé, az igekötő a mondat végén./

KATI-ban: (Kötőszó-Alany-Többi mondatrész-Ige) ...(a kötőszó, pl. weil, vagy dass) ich um 6 Uhr aufstehe. /az igéről nem válik le az igekötő, (vagyis visszatapad), úgy ragozzuk.

Példamondatok:

Ich stehe um 6 Uhr auf.=Hatkor kelek fel.

Ich muss um 6 Uhr aufstehen.=Hatkor kell felkelnem.

Ich stehe um 6 Uhr auf, und ich packe mein Pausenbrot ein.=Hatkor kelek fel, és becsomagolom a tízóraim.

Ich stehe um 6 Uhr auf, und ich muss mein Pausenbrot einpacken.=Hatkor kelek fel és be kell csomagolnom a tízóraim.

Ich muss um 6 Uhr aufstehen, und (ich muss) mein Pausenbrot einpacken.=Hatkor kell felkelnem, és be kell csomagolnom a tízóraim.

Ich stehe um 6 Uhr auf, weil ich mein Pausenbrot einpacke.=Hatkor kelek fel, mert becsomagolom a tízóraim.

Ich stehe um 6 Uhr auf, weil ich mein Pausenbrot einpacken muss.=Hatkor kelek fel, mert be kell csomagolnom a tízóraim.

Ich stehe um 6 Uhr auf, und ich lerne noch am Morgen.=Hatkor kelek fel, és még tanulok reggel.

Ich stehe um 6 Uhr auf, weil ich am Morgen noch lerne. =Hatkor kelek fel, mert még tanulok reggel.

Ich stehe um 6 Uhr auf, weil ich am Morgen noch lernen muss.=Hatkor kelek fel, mert reggel még tanulnom kell.

(Ich muss um 6 Uhr aufstehen, weil ich noch nicht alles gelernt habe.=Hatkor kell felkelnem, mert még nem tanultam meg mindent.)

Ich muss um 6 Uhr aufstehen, weil ich am Morgen noch lernen muss.=Hatkor kell felkelnem, mert reggel még tanulnom kell.

Még milyen mondatot írjak?

Kissé zavaros, de megpróbáltam segíteni.

2012. ápr. 21. 14:19
 2/2 A kérdező kommentje:
Köszönöm, még nem olvastam végig (nem elemezgettem), de úgy néz ki, hogy erre gondoltam. Nekem tökéletes lesz. Megy a zöld kéz (y)
2012. ápr. 25. 13:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!