Felsőfokú nyelvvizsgát szeretnék, körülbelül középfokú szinten lehetek (80%-os középszintű érettségi). Mit ajánlotok, hol és hogyan tanulhatnám meg a legolcsóbban és leggyorsabban?
Itt a nyár, ha valóban érzed magad egy középszinten, akkor 3-4-5 hónap intenzív tanulással eljuthatsz addig, hogy megpróbáljad a felsőfokot, persze garantálni nem lehet, mindenkinek mások a képességei és a lehetőségei. Nekem csak középfokú nyelvvizsgám van, de anyukám esetét el tudom mondani. Ő 2008 májusában szerezte meg a középfokú bizonyítványt, októberben pedig már a felsőfokot is sikerült megcsípnie (minden 60% körül, de sikerült). Megjegyezném, 2,5 év alatt 0 angoltudásról jutott el idáig.
Az ő módszere az volt, hogy rengeteg (akár napi több száz) szót tanult tematikus szótárakból, a szókincse hatalmas volt, aminek köszönhetően a listening, az olvasott szövegértés és a levélírás is meglett neki, viszonylag gyengébb nyelvtan mellett. Egész nap ment itthon a BBC és minden mást angol nyelven nézett a tévében. Heti egyszer járt tanárhoz, vele a szóbeli témákról beszélgettek 1,5 órán keresztül.
Tehát, ha érzel magadban elszántságot, akkor vásárolj ajánlott könyveket és tanulj, tanulj, tanulj. És mindenképp legyen partnered, akivel gyakorolhatsz szóbelire.
Persze a "most effective" módszernek az intenzív nyelvtanfolyamokat tartom, de az nagyon költséges.
Sok sikert, minden csak azon múlik, hogy mennyire akarod. :)
Ha már ezen a szinten vagy, akkor minden az INPUTon múlik. Én leginkább ezt mondanám: olvasni, olvasni és olvasni, lehetőleg olyat, ami érdekel. Ha tanárhoz vagy nyelviskolába mégy, leginkább olyat válassz, ahol a szóbeli készségekre mennek rá. A beszédkészségen nagyon sokat segít, ha találsz egy anyanyelvi beszélőt, akivel tudsz beszélgetni. Hallás utáni értés fejlesztéséhez nekem az jött be, hogy a kiejtést tanulmányoztam (szakkönyvekből), és amikor filmet néztem vagy ilyesmit, arra figyeltem sokszor, hogy hogyan mondják, nem is arra, hogy mit mond. Így hamar teljesen ráállt a fülem az anyanyelvi kiejtésre, és egyre jobban értettem.
Alapjában véve mindent, amit lehet, az idegen nyelven csinálj, próbálj azon a nyelven gondolkodni, mindent fordíts le, azon nézz filmet, tévét stb., használj olyan nyelvű programokat, azon a nyelven keress információkat a neten stb. Egyszóval: célnyelvi INPUT.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!