Harmadik nyelv? Melyik legyen?
Angolt szinte anyanyelvi szinten beszélem, németből is megvan a felsőfokúm, de azt nem szeretném még tovább fejleszteni, mert attól a nyelvtől rosszul vagyok. :)
Szóval szeretnék elkezdeni egy harmadik nyelvet, csak nem tudom mit érné meg tanulni..
Spanyol ki van zárva, az nagyon nem tetszik, ahogyan az olasz sem.
Portugálon gondolkoztam, Portugália amúgy is szívem csücske, de sokan mondják, hogy az nem hasznos nyelv, mert az országon, illetve Brazílián kívül sehol nem beszélik. De ez igazából nem hátrány, mert nem akarok tucatnyelvet tanulni, az angol illetve a német is elég tucat, szinte minden ember beszéli valamelyiket. :)
Skandináv nyelvek felé is nagyon húz a szívem, finn vagy svéd, azoknak a kiejtésük tetszik nagyon, illetve utánanéztem kicsit a finn nyelvnek és ugye mivel a finnugor nyelvcsaládból származik, ahogyan a magyar is, előfordul pár hasonlóság szókincsben és nyelvtanban is, bár annyira mélyen még nem ástam bele magam.
De nagyon szívesen olvasok bármilyen más véleményt, ki milyen nyelvet ajánl vagy segítség lenne az is, ha leírnátok ti milyen nyelven beszéltek, milyennek találjátok stb. :)
A portugál pontosan annyira hasznos, mint a spanyol: kb. semennyire, de a spanyolnál nem haszontalanabb.
Az angol és a német azért "tucatnyelv", mert hasznosak, ezért sokan tanulják őket. Egy nem-"tucat" nyelvet nem tudsz sok mindenre használni.
A skandináv nyelvek kicsik, a svéd a legnagyobb, de azt is kevesebben beszélik, mint a magyart.
A finn és magyar hasonlósága kb. akkora, mint mondjuk az angol és a német hasonlósága: minimális gyakorlati jelentősége van.
3. nyelvnek a franciát vagy az oroszt érdemes tanulni. Természetesen ha nem használni akarod a nyelvtudásod, csak kell +1 papír, vagy fel akarsz vágni a nyelvtudásodra, vagy hobby az egész, akkor lehet bármi a 3. nyelved. A portugál jó ötlet, olyan, mint a francia.
Ha azt írod, a német nyelvtől rosszul vagy, akkor skandinávokat nem ajánlanám, mert azok kiejtésben és nyelvtanban is olyanok, mint valami nagyon durva német tájszólás, szerintem nem tetszene neked. Mellesleg a finnek nagyon nem skandinávok, bár a "szomszédban" laknak. :D
Én egyébként valami szláv nyelvet ajánlanék, pl. orosz vagy egy délszláv nyelv, azokkal talán még kezdeni is lehet valamit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!