Mik a tapasztalatok, ha sokat hallgatja valaki az angolt, de eleinte alig ért valamit elérheti azt a szintet, hogy már mindent megért?
Lehetséges, de abban biztos vagyok, hogy ez nagyon lassú folyamat. Mondjuk legjobb esetben is 3 évet mondanék, ha csak hallgatással akarsz nyelvet tanulni.
Ennél sokkal gyorsabb, ha mellette tanulsz rendesen. Szavakat, nyelvtant. Nálam úgy működik, hogy azt ismerem fel, amit már előtte megtanultam.
Másrészt érdemes többször megnézni ugyanazt, biztos, hogy egyre többet és többet ért meg belőle az ember. Vagy megnézed felirattal, aztán meg felirat nélkül az is jó.
Én nézek olyan sorozatokat is, amit már láttam előtte magyarul. Az is segíti az angol szöveg hallás utáni értését.
"ha sokat hallgatja valaki az angolt, de eleinte alig ért valamit elérheti azt a szintet, hogy már mindent megért?"
Még jó. Az angolok sem értettek kezdetben semmit, amit a környezetükben mondtak, aztán megtanulták valahogy a nyelvet.
Persze nem elég "hallgatni". Oda is kell figyelni. Ha nem értesz egy mondatot, akkor visszapörgetni és újrahallgatni, akár 10-szer is. Jobb filmeket hallgatni, ahol puskázhatsz a szövegkönyvből, ha már teljesen reménytelen, hogy hallás után az adott szót vagy mondatot megérted. Ekkor rendszerint kiderül, hogy valaminek rosszul tudtad a kiejtését, vagy új szót tanulsz.
A puszta hallgatás, a "nagyjából értem"-mel való megelégedés persze nem vezet fejlődéshez, de az igen, hogyha odafigyeléssel és gyakorlással mindent meg akarsz érteni.
Persze. Én mondjuk inkább filmeket és/vagy sorozatokat néztem. Kezdetben angol és magyar felirattal együtt. Azután már csak angollal, közben szótáraztam, esetleges ismeretlen nyelvtani időknek utánanéztem. Kifejezéseket kiírtam. Sorozatokat én azért preferáltam főleg, mert ha pl. jogi volt, akkor egy idő után visszaköszöntek a szavak/kifejezések és rögzül tényleges "na akkor leülök és bemagolom ezt a 100 szót" nélkül. Most pedig már felirat nélkül nézek mindent, de ha nem értek valamit még mindig utánanézek.
Még valami eszembe jutott, régebbi érettségik, esetleg nyelvvizsgakönyvek hanganyagait hallgasd, azoknak az átiratát is könnyebb megkeresni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!