Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Lehetséges, hogy a gyermekem...

Lehetséges, hogy a gyermekem három nyelvet sajátítson el egyszerre?

Figyelt kérdés
A párom francia, én magyar vagyok, egymás közt angolul beszélünk. Mindketten tanuljuk egymás anyanyelvét, de még van hová fejlődni, hogy finoman fogalmazzak:-). A születendő gyermekünk el tudja sajátítani a három nyelvet egyszerre, vagy koncentráljunk egyszerre csak egyre?
2012. márc. 3. 22:24
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Semmiképp ne csak egyet használjatok! A legnagyobb hiba!

A párod csak és kizárólag franciául beszéljen hozzájuk, te magyarul, és pillanatok alatt felszedik az angolt is.

Az én férjem is hiába beszéli jól a magyart, de vannak hibái, rosszul ragoz, persze hogy a kicsi is tanulja a hülyeséget. A saját anyanyelvére nem tanította meg őket rendesen, hiába értenek sokat, azért az nem ugyanaz. Ráadásul a franciát és az angolt bűn nem kihasználni az ingyen tanulást. Te pedig hiába beszélsz jól angolul, nem tudsz gyerekdalokat, mondókákat, neked az ingyombingyom esik a szádra, nem az old macDonalds.

Mi nagyon elcsesztük, a mai napig bánom. A gyerekek most 8-10 évesek, kemény meló és pénz, hogy megtanulják az apjuk nyelvét, míg a másik kisgyerek akihez az apja az anyanyelvén beszélt, az simán vált egyikről a másikra.

2012. márc. 3. 22:33
 2/5 anonim ***** válasza:
100%
Még egy, a saját nyelven való beszédet a pólyában kell elkezdeni. Nekünk az elején még úgy ahogy ment, amikor a gyereknek csak annyit kellett mondani, hogy itt a nyuszi, ott a brümbrümautó, gyere ide, egyél. Eddig még nem volt gond, viszont pillanatok alatt ebből magyarul lett az "és a királyfi megcsókolta a királylányt és boldogan éltek".. nekünk ezt nem követte a spanyol tudásuk, és onnantól kezdve iszonyat meló, hogy legalább valamit beszéljenek. Persze ha hol itt, hol ott éltek, akkor könnyebb, de idegen országban (pl. a franciát itt, a magyart ott) nagyon nehéz a másik nyelv tanítása.
2012. márc. 3. 22:38
 3/5 anonim ***** válasza:
100%
3 nyelvet nem tudom, de olyan csaladot en is ismerek, ahol folyekonyan beszelnek a gyerekek ket nyelvet, csak tenyleg arra kell figyelni, hogy következetesen csinaljatok, te magyarul beszelj hozza, a parod franciaul, ne összevissza. Az elsö mindent leirt, nem tudok mit hozzatenni, de gond nelkül meg fogja tanulni mindket (harom) nyelvet.
2012. márc. 3. 22:51
 4/5 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen, nagyon hasznosak a tanácsaid. Amúgy Angliában élünk, ide köt a munka, a későbbiekben a párom szeretne Franciao.-ba visszamenni, én Magyarországra jönnék a családdal szívem szerint, de jelen gazdasági helyzetben ez a legkevésbé valószínű.
2012. márc. 3. 22:52
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Akkor az angolt is simán elsajátítja, attól függ meddig lesztek ott.

Mindig azt a nyelvet kell jobban erősíteni, ahol nem éltek.

Tehát ha Angliában maradtok, akkor nagyon kell erőltetni a magyar és francia meséket, beszédet, mert az angolt felszedi a közösségben, és pillanatok alatt odajutsz, hogy kérdez a gyerek angolul, te is úgy válaszolsz - pár hét és bebuktad. Egyre több lesz az angol a beszédében, egyre nehezebb lesz rávenni a magyarra vagy a franciára, minél jobban ki tudja magát fejezni egy nyelven és tudja hogy megérted, nem fog erőlködni hogy magyarul mondja. Az én lányaim két perc alatt leveszik, hogy a baráti társaságban az a dél-amerikai vagy spanyol az ért-e magyarul, ha igen, akkor többet meg se próbálják a spanyolt. Aki nem tud, azzal igen.

Ha teszem azt elköltöztök a gyerek 5 éves korában Franciaországba, akkor a magyart kell erősíteni és az angolt is. Attól, hogy a gyereked 5 évesen folyékonyan tud majd angolul, nem jelenti azt, hogy 10 évesen is tud majd, mert ha nem használja akkor felejt, másrészt egy 5 éves gyerek szókincse messze nem olyan, mint egy 10 évesé.

Barátnőm kiment Angliába a gyerekekkel, akik közül a nagyobb itt már járt iskolába. Hetek alatt romlott az olvasása, helyesírása, pedig a barátnőm eszméletlen energiát fektet a tanulásba.

Szóval kitartás, ez kemény meló lesz, de nagyon megéri.

2012. márc. 3. 23:06

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!