Mit nevezünk németben egész pontosan erős igének?
Láttam már azt a változatot, ami jelenben E/2 ás E/3-ban umlautossá teszi a tőhangot, meg olyat, ami a tőhangból 'i'-t vagy 'ie'-t csinál, de ezenkívül még láttam olyat, ami jelenben nem változik meg ilyen módon (pl. leihen). Tudna valaki egy pontos definíciót adni az erős igére? Az első kettő változat jónak tűnik, de a harmadik változatnál nem tudom, hogy mi teszi erőssé.
Előre is köszi a válaszokat.
Igen, a fahren-nél ha utazok, sein-t használom, a vezetésnél pedig a haben-t.
A fliegen-t és a schwimmen-t csak ist-tel ismerem, de előfordul, hogy az általad leírt változatban haben-t használunk.
Ha a tanár mondta, akkor biztos úgy is van.
Ezt még majd megnézem.
Az erős ige elment konditerembe és erős lett.
Na jó, komolyra fordítva:
Ha a Partizip Perfektje az igének -en -re végződik, akkor erős az ige. Ha -t -re végződik, akkor gyenge. Erős pl. gefahren, gesehen. Ezeknek a sima múlt idejük (Präteritum) is rendhagyó (pl. fuhr, sah).
Aztán vannak vegyes igék, melyek nem szabályosak, de nem -en -re, hanem -t -re végződik a Partizip Perfektjük, pl. kennen - kannte - gekannt
A gyenge igéknek meg -t -re végződik a Partizip Perfektjük, és a Präteritum alakjuk is szabályos, pl. zeigen, zeigte, gezeigt.
De nem fontos ezeket tudni, érteni. Elég, ha a nem szabályos igék alakjait megtanulnod, nyelvvizsgán is ezekre kíváncsiak. Aztán hogy hogy nevezik őket, hogy nem, az részletkérdés. Mondjuk segíthet a tanulásban, ha tudod, hogy az -en végű Partizip Perfektes igék Präterituma szabálytalan lesz.
Aztán vannak vegyes igék, melyek nem szabályosak, de nem -en -re, hanem -t -re végződik a Partizip Perfektjük, pl. kennen - kannte - gekannt
----------
A "kennen" ige manapság erös ragozású...túl sokat kondizott!...:)))
És azt jól mondta a tanár, hogy fahren-nél és fliegen-nél ha én vezetek haben, ha utazok ist, schwimmennél pedig ha A pontból B-be úszok akkor ist, ha csak céltalanul úszkálok akkor haben?
---------------
Pontosan:
Ich bin mit dem Auto gefahren.=Az autóval mentem.(valahová)
Ich habe das Auto gefahren. Én vezettem az autót.
A többi analóg...:))
# 14
A kennen miért erős? Ha -t-re végződik és tőhangváltás van benne, akkor nem vegyes?
Egyébként nem túl lényeges, minek nevezzük, gyenge, erős vagy vegyes. Meg kell tanulni az igék három alakját és csókolom. :D
Szia webnyelv!
A kennen miért erős? Ha -t-re végződik és tőhangváltás van benne, akkor nem vegyes?
------
Akkor nem vegyes, hanem erös!
---
Regel:
Verben, deren Stamm in allen Formen unverändert bleibt, nennen wir regelmäßige Verben;
Verben deren Stamm verändert wird, nennen wir unregelmäßige Verben.
Die Abweichungen der unregelmäßigen Verben werden an drei Stellen deutlich: im Singular der Gegenwart (Präsens), in den Formen der Vergangenheit (Präteritum) und beim Partizip II:
Also: kenne; kannte; gekannt
Unregelmäßige (starke) Konjugation
1.kennen -Infinitiv
2.ich kenne / Indikativ Präsens 1.Singular
3.er/sie/es kennt /Indikativ Präsens 3.Sg.
4.kannte /Indikativ Prät. 1.,3.Sg.
5.gekannt /Partizip II(Perfekt)
6.kennte /Konjuktiv II (Präteritum)
7.kenn(e) / Imperativ Sg.
# 17
Ahogy látom, itt egy kalap alá veszi az összes rendhagyó igét, így az összes unregelmäßig igét starknak nevezi. A vegyesről nem ejt szót. Mi még úgy tanultuk, hogy van erős, gyenge és vegyes ige is. De ezek szerint többféle felosztás is van.
Egyébként a melléknévragozást is lehet úgy megközelíteni (láttam már ilyet), hogy csak erős és gyenge ragozás van, mert a vegyes lényegében a kettő kombinációja, és végülis van benne igazság.
Szóval vannak szabályos és rendhagyó igék, és a rendhagyó igék tovább csoportosíthatók. Láttam már elég bonyolult felosztását a rendhagyó igéknek, de ennek csak elméleti értelme van azok számára, akik nagyon ráérnek (bár megjegyezni is segíthet a rendhagyó igék alakjait talán), mert legegyszerűbb megtanulni a rendhagyó igéket úgy, ahogy vannak.
A kérdésre is visszatérve, szerintem az E/2, E/3 tőhangváltás nem számít rendhagyóságnak. Vagyis a Brechung, Umlaut attól függetlenül "van kezelve", hogy a múlt idős alakjai milyenek egy igének.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!