Hány idegen nyelvet érdemes megtanulni, és milyen szinten, amivel már könnyebben tudok majd elhelyezkedni?
Ez attól függ mit fogsz tanulni egyetemen. Volt már egy hasonló kérdés tegnap ahova azt írtam, hogy értelmetlen ennyi nyelvet tudni ha köze nincs ahhoz amivé válni akarsz majd a jövőben. Persze nem árt, de ha pl. orvos akarsz lenni vagy valami természettudós akkor értelmetlen szerintem :D
De ha éppen valami nyelvész akarsz lenni, vagy olyasmi ahol hasznosítani tudod az angolt és franciát is akkor talán érdemes elgondolkodni valami "egzotikusabb" nyelven mint pl. a japán vagy kínai szóval keleti nyelvek amik picit nehezebbek is.
Sosem hátrány a nyelvtudás, ha észben tartod:
1) többet ér egy nyelvet magas szinten ismerni, mint helyette megtanulni mondjuk 3 másikat alacsony szinten.
2) a nyelvtanulás időt vesz igénybe. Időt fektetsz be, és cserébe azt a lehetőséget kapod, hogy álláslehetőségek nyílnak meg előtted. Felsőfokú szinten megtanulni mondjuk franciául kb. 1000 óra, németül vagy oroszul 1500 óra stb. Egy egyetem (BSc + MSc) elvégzése 9000 óra. Egy diploma többet ér, mint 6 nyelvvizsga, de mondjuk egy diploma és 2 nyelvvizsga nemritkán többet érhet, mint két diploma.
3) Minél több nyelvet tudsz, annál nehezebb karbantartani a tudásodat. Mondjuk ha 7 nyelven beszélsz, akkor célszerű a hét minden napján csak egyet-egyet használni közülük több órán át. Ez nagy erőfeszítéssel jár. Átlagember max. 2-3 nyelvismeretet tud karbantartani, ha a munkájához használja őket, ha pedig ahhoz sem, akkor az angolon kívül mindent elfelejt.
Szerintem ha nem tolmács, műfordító vagy más ilyesmi akarsz lenni, akkor elég 2-3 nyelvet tudni a 4 legfontosabb (angol, német, francia, orosz) közül.
21:46
Kínaiul felsőfokon megtanulni minimum 3-4 ezer munkaóra. Ugyanebbe az időbe belefér 1 BSc vagy 2 OKJ. Szóval időpocsékolás, ha nem nyelvzseniről van szó.
én az oroszra gondoltam mint harmadik nyelv
szeretnék valami ilyesmivel foglalkozni a jövőben, csak nem tudom milyen lehetőségek vannak ilyen téren... köszönöm a válaszotokat! :)
09:07
"felsőfokú kínai nyelvtudással szinte garantált, hogy gennyesre keresheted magad"
Ezt tudod vagy csak feltételezed?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!