Miért váltogatják a németek beszéd közben a múlt időket?
Az elöttem szolonak majdnem igaza volt! :) Azert valtogatjak, mert mast "jelentenek". Ha valamit Perfektben mondasz, olyan multbeli esemenyt fejezel ki vele, aminek meg most is köze van a jelenhez. A Präteritum vagy Imperfekt pedig olyan mult kifejezesere alkalmas, ami mar lezarult, semmi köze nincs akkorhoz, amikor arrol beszelünk. Van egy 3. mult is azt pedig akkor hasznaljak, amikor nagyon-nagyon regen törtent velemi, es ugyszint semmi köze mar a jelenhez! ;)
Ja, amugy Nemetorszagban vagyok cserediak, most is onnan irok. :)
Remelem tudtam segiteni, illetve ertetted amit irtam!
Meg az is: "In der Allgemeinsprache wird im Norden des deutschen Sprachraums eher das Präteritum, im Süden eher das Perfekt verwendet", vagyi északon az egyszerű, délen a hat/ist+ge... alakot részesítik előnyben.
Nincs tehát olyan éles megkülönböztetés a használatukban, mint az angol nyelvben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!