Angol: mit jelent az, hogy issuing bank?
Okmanyos meghitelezes a magyar neve, angolul pedig letter of credit (lc), kereskedelemben hasznalatos, az a lenyege, hogy van egy vevo, egy bank es egy elado, es a vevo a banknak fizet, es az akkreditivben kikotik, hogy az eladonak milyen okmanyokat/iratokat stb kell benyujtania (pl a vasarolt termek szallitasarol) a banknak, es ha ezeket az eloirt hataridoig megteszi, akkor a bank fizet az eladonak. Ez akkor jo, ha pl a vevo es az elado nem tud egymasrol sokat vagy csak nincs meg a bizalom, esetleg nem akarnak kockaztatni. Az eladonak jo, mert ha az akkreditivnek megfeleloen cselekszik akkor biztosan megkapja a penzet es a vevonek is jo, mert csak akkor adja ki a bank a penzet, ha az arut postaztak.
Pl egy pelda, ilyenre nem nyitnak akkreditivet csak hogy egyszerubb legyen
Ebayen akarok venni mondjuk egy plazmatv-t, de az eladonak meg nincs ertekelese, nem tudom, hogy tenyleg azt kapnam-e amit szeretnek illetve hogy egyaltalan kapnek-e valamit. En meg nem vettem semmit, szoval az elado sem tudhatja, hogy megbizhato vevo vagyok-e. Ezert en elmegyek a bankomhoz, aki nyit egy akkreditivet, ebben kikotjuk, hogy en mit varok el a termektol es az eladotol, tehat gyakorlatilag kotunk egy "adasveteli szerzodest", az en penzemet a bank lekoti, es amint az elado benyujtja a banknak, hogy elkuldte a tv-met, akkor a bank tovabbitja a penzt az eladonak. Tehat sem az nem tortenhet meg, hogy en potyara utaltam, sem pedig az, hogy az elado mar elkuldte a termeket, de en nem utaltam.
Remelem ertheto igy :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!