Német! Hogy döntsem el, hogy egy ige "ist-es" vagy "hat-os"?
Figyelt kérdés
2011. szept. 29. 14:58
1/8 anonim válasza:
Szia,meg kell tanulni. Mint ahogy minden mást is. De vannak általános érvényű példák is,például hogy a mozgást kifejező igék -ahogy te nevezted- "ist"-esek: pl ist gegangen,ist gefahren stb...
2/8 anonim válasza:
Azt mondják, ami mozgás, vagy állapot kifejezésére utal, az ist-es, ami simán valami "cselekvés", az hat-os.
De leginkább meg kell tanulni mindig az igével a múlt idejét is, mert ez nem mindig segít.
3/8 anonim válasza:
állapotváltozás(egyik helyeről másikra kerülünk, meghalunk, megolvadunk, stb.) -> ist
egyéb cselekvés -> hat
De van olyan, ami mindkettő lehet jelentéstől függően.
4/8 anonim válasza:
Van hat gefahren is, csak az mást jelent. :) (vezetett)
5/8 A kérdező kommentje:
értem. köszönöm
2011. szept. 29. 15:06
6/8 anonim válasza:
Ich bin nach Dresden gefahren. Drezdába utaztam.
Ich habe das Auto gefahren. Vezettem az autót.
A többiek jól leírták. Mozgást vagy állapotváltozás általában ist, a többi hat. Mivel mindig vannak kivételek, , ülj le és tanuld meg őket.
7/8 anonim válasza:
+ a bleiben (maradni) ige, ami sokszor előkerül, és egy kivétel.: ist geblieben!
8/8 anonim válasza:
De ha mondjuk ie-s vagy ei-s akkor a betűk megcserélődek pl. Bleiben akkor geblieben
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!