Létezik olyan angol-magyar vagy magyar-angol szótár program, ami monoton felmondja saját magát?
"Sürgősen kellene nagy mennyiségű angol szót tanulnom, és nem tudom hogy csináljam"
A szókártyás módszernél nincs hatékonyabb, ez tudományos tény.
Cetlik egyik oldalára felírod az angol szót, a másikra a magyar szót. (vagy: lehajtható fület csinálsz cetliknek, és a zárható részen van az angol szó).
Először elolvasod az összes szót, megpróbálod megjegyezni.
Másodszor: kupacba (1. kupac) teszed a cetliket, aztán sorra veszed őket, a magyar oldalukat nézed csak. Megpróbálod kitalálni az angol szót. Ha sikerül, a cédulát a 2. kupacba rakod. Ha nem sikerül, átteszed a 3. kupacba. Egy idő után elfogy az 1. és marad a 2. meg a 3. A 3.-at ugyanígy átnézed. Amelyiket nem tudod, megy a 4.-be, amelyiket tudod, megy a 2.-ba. És így tovább egészen amíg csak a 2. kupac lesz.
Másnap ugyanez elölről (a 2. kupacot visszaminősíted 1.-vé).
Lehet bonyolultabban is csinálni, de ez az alaplépés.
Fáradságosabb és primitívebb módszer újra és újra megpróbálni leírni a szavakat egy szótárfüzetbe a magyar megfelelőik mellé és akkor befejezni, amikor mindet sikerül.
Kártyákkal napi 1 óra (igen verejtékes) munkával napi 20-50 szót meg lehet tanulni (egy középfokú nyelvvizsgához elég 4000 szó). Amit megtanulsz 1-2 nap alatt, annak kb. felét elfelejted. Ha egy adott szócsoportot (néhány száz szót) 5-10 napon át gyakorolsz, akkor a felejtés 1-2 éves távon kisebb, max. 20-30% körüli.
Szótanító hanganyagot Relaxa tartalmazza, de a lecke részeként, nem egy adott cd-n külön. (Külföldön dolgozom, eddigi Relaxáim= 1995: angol, 2005:német, 2008: spanyol, most a franciának állok neki.
Tehát
1. Relaxa.hu ÖSSZES NYELVCSOMAGJA útközben fülhallgatón napközben, naponta 1 lecke könyv mellett olvasva.
2. Agykontroll: Tökéletes memória CD/kazi
Villámolvasás (Györben Pétercsák Maximnál végeztem,kitűnő tanulási technikák vannak benne, nemcsak villámolvasás)
3. Szópingpong: szótárfüzetbe kiírod pl. wine-bor.
KÖZBEN mondd ki: wine-bor bor-wine.
Köv.szó pl: island-sziget sziget-island
Ha betelt oldal, egészet olvasd fel, magyar szó-angol szó, angol szó-magyar szó. Következő szó. Egyszerre olvasd és mondd, így rögzül. Eddig a szötárfüzetben felülról lefelé olvastad-mondtad ki a szavakat, most kezdd olvasni-kimondani alulról fölfelé a szópingpongot. GYORSABB, mint szókártya. (4 nap alatt fogadásból 1000 spanyol szót így tanultam meg és nyertem 1 üveg pezsgőt.)
A szópinpongot orvosi latin tanulása kzben találtam fel, ott magolni kellett a szavakat százasával.
Gyors és sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!