Hogy kéne használni ezt a német szótárat?
Most kaptam egy új szótárat és egyszerűen nem értem, hogy van itt leírja az igék múltideje. Pedig nem 200 ft-os, hanem Akadémia kiadós (nyelvtanárok folyton ezeket ajánlják).
Tehát mondjuk a betragen ige így nézne ki szerintem normál esetben:
betragen (ä), betrug, h. betragen
Itt pedig így van írva:
betragen h.; rh.
Most jól értem, hogy kiírják hogy rendhagyó és közben nem jelölik meg, hogy akkor mégis mi a bús fene lesz belőle, és még a tőhangváltást sem jelöli? Szerintem kicsit drága szótár ez ahhoz, hogy ilyen primitív legyen.
Vagy mondjuk a sehen igénél:
sehen <-ie-, -a-, h. -e> Itt mondjuk kb kitaláltam, hogy az -ie- a tőhangváltás, az -a- azt akarja jelenteni, hogy sah, de hogy egy a "h. -e" miért ilyen módon van megoldva azt nem tudom... vagy csak én vagoyk ehhez tök hü.lye? :D
Azért nem írják le külön le, mert pl. a "betragen" igénél ugyanaz a képzési forma, mint a "tragen" igénél.
Tehát ezeknél az "igekötős" igéknél, vagy nem tudom, hogy nevezzem őket, nem írják le külön, hanem keresd meg a szótárban az alapigét, és nézd meg a múltidejét, ha nem tudod.
Ettől még nem rossz ez a szótár, csak nyilván jobb lenne, ha nem így lenne. Főleg a kezdőknek.
Nem tudom milyen szinten vagy németből, de pl. ha majd egy középfokú nyelvvizsgára készülsz, akkor már ez egyáltalán nem fog problémát jelenteni, mert fejből tudni fogod annak a 100 vagy nem tudom hány rendhagyó igének a múltidejét, amit kb. tudni kell.
tragen <-ä-, -u-, h. -a-> most akkor az -a vajon azt akarja jelenteni, hogy ge-t kap az eleje és en-t a vége?
Ez meg azért lenne butaság, mert a lesen:
lesen <-ie-, -a-, h. -e-> Most akkor itt a -e- ugyan azt akarja jelenteni, mint feljebb az -a-? Ez nekem nagyon logikátlan... azért köszi a váalszt!
A rendhagyó igék mindig -en végződést kapnak. Ezért az -en végződést sem jelöli a szótár külön. A szótár mindig csak a tőhangváltást jelöli.
tragen - trägt - trug, h. getragen
lesen, liest, las, h. gelesen
De szerintem van egy táblázat a szótárban a végén, külön a rendhagyó igékről. Ha kezdetben még nehezen megy ez a fajta rövidítés értelmezés, akkor lapozz mindig hátra, és keresd meg a rendhagyó igét a táblázatból.
Meg neki is állhatsz tanulni a rendhagyó igéket, mert egy idő után úgyis szükséged lesz rá, hogy ezeket a múltidőket fejből tudd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!