A héten megyek fogorvoshoz és utána fogszabályzóshoz is és mivel még életembe nem kellett szakorvos előtt a fogaimról beszéljek, írnátok Románul pár fogorvosi szakszót?
Mint pld:
szemfog, alsó- felsőfogsor, fém fogszabályzó, porcelán fogszabályzó, tömés, fogkő, ferde(fog), oldalsó metszőfog, középső metszőfog, bölcsességfog, stb.?
Latinul esetleg könnyebb utánanézni? A fogorvos biztos megérti azt is. Meg elvileg idegen nyelvet (szaknyelvet) is tanulnak szerintem, szóval angolul is meg kéne érteniük.
Ezeket találtam:
Dinte = fog
2 incisivi - 2 metszőfog (egyes számban: incisiv)
1 canin = 1 szemfog
2 premolari = 2 kis őrlő
3 molari = 3 nagy őrlő
fémre biztos megértik, hogy "metal", porcelánra meg talán "porcelan" (c-t cs-vel ejtve)
Angolul találtam meg itt, a képre kell kattintani:
Románul innen lehet pár szót gyűjteni:
pl.:
Incisivii centrali superiori,
Incisivii centrali inferiori (ezek érthetők, mit jelentenek, vagy leírjam?)
A tömés olaszul otturazione, talán románul is hasonló lehet. De vmi conzervativ/restaurativ lehet a fogmegőrző kezelés neve szaknyelven.
Ha a dinte v dinti szóra keresel google-val, talán találsz vmit, de nem az első oldalakon, nálam ott nem sok érdekes volt. És a keresés nyelvét érdemesebb románra állítani.
Remélem, segítettem vmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!