Német felsőfokú nyelvvizsga, szóbeli. Milyen témákról kellett beszélnetek?
Még nem tudom, mikor is megyek német felsőfokú nyelvvizsgára, illetve azt sem, hogy Euro-ra vagy Telc-re menjek-e. A középfokút a Telc-nél tettem le 3 éve. Nézegettem neten a nyelvvizsga leírásokat, fel vannak sorolva témák is példának (közép-, és felsőfokot is megnéztem), viszont annak idején, úgy vélem, a középfoknál is könnyebb témák voltak, mint amire készítettek (ráadásul nagyon jóindulatúan pontoztak, 2 pontot veszítettem csak a 75-ből, ez két szó rossz használata miatt volt). Gondolom, szerencse kérdése is, de azért érdekelne, mik a személyes tapasztalatok etéren. :) Nektek milyen témákról kellett beszélnetek német felsőfokon? Esetleg még az is érdekelne, milyen témák voltak a levélnél, illetve melyik könyvből készültetek!
Előre is köszönöm a segítséget! :)
Nekem már nagyon rég volt felsőfokú nyelvvizsgám, de el tudom mondani, hogy mi volt a téma: az olvasás. Persze ez így elsőre elég hétköznapinak tűnik, de azért erről a témáról is tudtak olyan irányba terelni, amihez azért kellett szókincs, meg nyelvtan.
Amúgy vicces volt, mert készültem kergemarha-kórtól kezdve, HIV vírus, politikai helyzet, minden lehetséges dologról, és igencsak meglepett, hogy ilyen "kellemes" téma volt. Szóval erre is készültem, kiválasztottam egy kedvenc könyvet, annak a témájáról tudjak beszélni, esetleg íróról, hasonló témájú könyvekről, és így jól sikerült :-))))))
Decemberben voltam nyelvvizsgázni:
Megkérdezte a néni, mi az a globalizáció, miért van sok gyár a Kisalföldön, mi okozza a tömeges munkanélküliséget jelenleg hazánkban, mit tudok a gazdasági világválságról, a többire már nem emlékszem. A kép pedig a környezetszennyezésről szólt.
A levél a környezetvédelemről szólt, a másikat már nem tudom..
Írásbelin Pannonon, szóbelin ECL-en voltam.
Az Aktuelle Gesprächsthemen c. könyvből készültem.
Köszönöm!
Kedves 2., amit írtál... még magyarul sem tudnék beszélni ezekről. :D
Többek között ezért nem mernék nyelvvizsgázni... mi van ha magyarul se tudnék róla beszélni? Meg ezek az "aktuális" dolgok. Én régóta híradót se nézek, mert csak bosszantom magam rajta. :S
Barátnőm viszont letette a felsőfokú német nyelvvizsgát. Neki a táplálkozási zavarokról kellett beszélnie. na, ez mondjuk jó téma, németül is órákig tudnék erről beszélni.
De ha kifognék valami gazdasági témát, akkor maximum arról tudnék szép németséggel regélni, hogy mennyire nem értek hozzá. :S
Ahogy ismerem magam, ha nyelvvizsgán kifognék egy olyan témát, ami számomra teljesen érdektelen és két mondatnál többet nem tudok róla beszélni, akkor tutira mellébeszélnék. Bármit, csak mondjam.
Elvileg, ha józan paraszti ésszel gondolkodnak, akkor a nyelvtudást kellenének értékelni. Márpedig aki tudja "nyomni a szöveget" azt gondolom nem húzzák meg akkor se, ha kihagyta a tegnapi híradót.
Vagy álomvilágban élek? Mit értékelnek ilyenkor? A nyelvtudást, vagy az általános műveltséget/tájékozottságot?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!