Hogyan, milyen módszerrel tudnék eredményesen kezdő szinten angolt tanítani?
Sziasztok!
Köszönöm szépen a válaszaitokat. Azt tnácsoljátok, hogy ne nyelvtan legyek az első hanem a szókincsfejlesztés?s ha nem tudnak összerakni egy mondatot a nyelvtan nélkül?! a headway pirosat ajánljátok vagy a sárgát? (kezdő és álkezdő szint) ismerem mind2t, régen én is ezekből tanultam.
Mindenképp a szókincsfejlesztésre és a kommunikációra menj rá elejétől kezdve, szerintem. A Headway tényleg jó választás lehet, én sok csoportot tanítottam nyelviskolában belőle (tényleges és álkezdőket is, akkor lila volt a színe, most nem tudom, milyen lehet). Azt tapasztaltam, hogy jobb, ha eleinte kész mondatokat tanítasz meg nekik, a nyelvtan részleteit pedig fokozatosan adagold. Nem könnyű a kezdőknek megérteni a különbséget a sok igeidő között, mert a legtöbbnek nincs pontos magyar megfelelője. Emlékszem, az egyszerű jelent is elég sokáig kellett gyakorolnunk, mert igés mondatoknál segédigét is használ kérdésnél-tagadásnál, egyes szám harmadik személyben ragoz... szokatlan volt nekik, de korábban megtanult mondatok ezen a ponton segítettek, visszaemlékeztek rájuk és egyszerre elkezdték érteni, mit hogyan használnunk.
Addig, amíg az első igeidőt nem használják jól, ne nagyon menj tovább és ne keverj be újabbat, mert csak káosz lesz belőle. Néha bizony türelem kell hozzá, de nem megy máshogy.
A kiejtés tanítása nem könnyű feladat, próbálj gyűjteni nyelvtörőket, mondókákat, hallgassatok dalokat, akár énekeltettek is együtt és a lehető legkevesebbet beszélj magyarul a tanítványoknak - akkor is, ha esetleg még nem mindent értenek abból, amit mondasz. Egyszerű nyelvezettel beszélj hozzájuk angolul, egy picit célozz a saját szintjük fölé, és várd el, hogy ő is próbáljon meg angolul válaszolni. Nem baj, ha akad benne hiba, majd megtanulják a helyes nyelvtant is. Ha minden hibát egyből kijavítasz, akkor lehet, hogy elbizonytalanodnak és csak akkor mernek majd megszólalni, ha úgy gondolják, hiba nélkül is megy - ilyen meg úgysincs :) Persze ha krónikusan ugyanazokat a hibákat vétik, akkor fel kell hívni rá a figyelmet, különben rosszul rögzül az adott szerkezet.
Még valami a kiejtéshez: én hasznosnak tartom a fonetikai jelek megbeszélését, a jó szótárokban a szavak mellett ott van a kiejtés is fonetikai jelekkel, ez segítséget nyújthat a tanulásban.
Sok szerencsét!
Előző vagyok, még valami eszembe jutott: amikor főiskolás voltam, egy tanárom azt mondta, a nyelvtanulás olyan, mint amikor a kisbabák-kisgyerekek beszélni tanulnak az anyanyelvükön. A diákok-felnőttek is ugyanazokon a stádiumokon mennek át: először sokat kell beszélni hozzájuk, ők meg leginkább csak hallgatnak - de ez is tanulás. Aztán megpróbálják ők maguk is formálni a szavakat, kifejezéseket - bizony sokszor hibásan, de hát ismétlés a tudás anyja :) Eleinte egyszerű szavakat, később szerkezeteket használnak, de bátorítani kell őket, mert így jutnak el egyre magasabbra, míg végül megtanulnak beszélni és megtanulják a nyelvet. Hasznosnak tartottam ezt a véleményt a tanáromtól, mindig erre gondolok, amikor tanítok, így könnyebb.
Ne ragaszkodj görcsösen a nyelvtanhoz, nagyon fontos része az idegennyelv tanulásnak, de nem az minden :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!