A spanyol nyelvben mik a legfontosabb kiejtési szabályok?
Gondolok én itt arra, hogy mikor mondunk "b"-t a "v"-re, és fordítva, mert minden könyv mást ír. Amúgy magamtól tanulok spanyolt, ezért nincs akit megkérdezhetnék.
Az egyik könyvbe "furcsaságokat" is találtam:
kétnyelvű szószedet - vocabulario bilingüe
Van Ü betű a spanyolban? Több szónál is előfordult ebben a könyvben, és állítólag egy spanyol írta.
Olyat is láttam, hogy az "y"-t dzs-nek, és zs-nek kell ejteni, máshol, meg hogy i-nek vagy j-nek.
Ki tud nekem ebben segíteni?
g-t e és i előtt h-nak kell mondani
j írva kimondva mindig h
a h írva beszédben néma
c e és i előtt sz, bármi egyéb előtt k
ll az j (de pl Argentínában zs)
az y-t is azért láttad többféleképpen, mert néhány délamerikai országban máshogy ejtik pl zs-vel
ü betű van, de ritka
most más nem jutott eszembe, de ha kérdésed van konkrét dologban írd meg és válaszolok :)
1. Nem, nincs ü betű a spanyolban.
A spanyol ABC: a(a), b(be), c(ce), ch(che), d(de), e(e), f(efe), g(ge), h(hache), i(i), j(joha), k(ka), l(ele), ll(elle), m(eme), n(ene), ñ(eñe), o(o), p(pe), q(ku), r(ere), s(ese), t(te), u(u), v(uve), w(doble uve), x(equis), y(i griega).
Egyetlen esetben ÍRNAK a spanyolok ü betűt, de a kiejtésben nem használják hiszen nem is ismerik ezt a hangot. Ha például a gólyáról vagy a pinvinről beszélünk, azt ugye a spanyolok így írják: cigüeña / pigüeña --> ezeket úgy kell ejteni, hogy szigvennyá / pigvennyá.
Az y ejtése is különböző. Van Dél-amerikai (azon belül is különböző) és spanyolországi spanyol. Minden helyen kicsit más a kiejtés. Ez olyan mint a német nyelv. A burgenlandi osztrákok meg sem értik amit Hamburgban beszélnek, hiába egy az anyanyelvük. Sőt, még a Müncheniek sem értik meg pl. a Berlinieket. Teljesen más a beszédstílusuk, a kiejtésük, a szóhasználatuk. Ugyanígy van ez a spanyol nyelvvel.
Pár kiejtési szabály:
A spanyolban található magánhangzók (a, e, i, o, u) ejtése rövidebb, mint a magyarban, amúgy lényegében megegyezik.
Az ékezetes magánhangzók (á, é, í, ó, ú) ugyanúgy ejtendőek - az ékezet csak a hangsúlyt jelöli.
MÁSSALHANGZÓK:
A magyarhoz hasonlóan ejtik: f, l, m, n, p, t.
b,v Egyformán ejtik: mondat elején illetve n és m után úgy, mint magyarban a b-t (Vamos a la playa; tranvía; rumbo); máshol nagyon lágy v-nek (saber, obrero).
c Általában k-nak kell ejteni. Kivétel: ha e vagy i előtt található (cigarro, Barcelona). Ilyenkor a spanyolországi spanyolban pösze, a latin-amerikai spanyolban jellemzően normál sz-nek ejtik.
ch Kiejtése egyszerűen cs (mucho, chocolate)
d A magyarhoz hasonló, de általában lágyabb - különösen magánhangzók között (rodilla, boda) vagy szó végén (usted).
g A magyar ejtéshez hasonló, kivéve e és i előtt: ekkor kemény h-nak ejtik (coger, girasol). Az írott -gue-, -gui- betűkombináció ejtése -ge- illetve -gi- (Miguel, guitarra); a -güe-, -güi- kombináció pedig kb. -gve- és -gvi- (cigüeña, pingüino).
h Néma, nem ejtik (hamaca, rehén)
j Keményen ejtett h (mujer, jefe).
ll Elvileg lj-nek ejtik, de sok helyen - és egyre elterjedtebben - sima j-nek (lluvia, toalla).
ñ Mint a magyar ny (sueño, daño).
q Lényegében csak -que-, -qui- kombinációban található: ejtése -ke-, -ki- (buque, máquina).
r,rr A kettős r mindig, a szimpla r pedig szó elején, valamint n, l és s után (Enrique, alrededor) erősen pergetett. Máshol ejtése ugyanaz, mint magyarban (duro).
s Nagyjából a magyar sz-hez hasonlóan ejtik (mesa).
x Magánhangzó előtt ugyanúgy ejtik, mint magyarban (éxito); mássalhangzó előtt az sz-hez van közelebb (texto).
y Ha önmagában áll (így a jelentése: és), i-nek ejtik, egyébként j-nek (rayo).
z A spanyolországi spanyolban gyakran pösze, a latin-amerikai spanyolban jellemzően normál sz-nek ejtik (pereza, zapato).
A spanyolban nincs c, s és z hang.
Nos, és a fentebbi nyelvi sajátosságokról, amikről beszéltem, íme néhány konkrétabb említenivaló:
A fenti kiejtési szabályok általánosságban működnek, ugyanakkor egy olyan nyelv, amit két kontinens kéttucat országában több mint háromszázmillióan beszélnek, számos sajátos nyelvjárást és ahhoz kapcsolódó egyedibb kiejtési változatokat is produkál.
Remélem tudtam segíteni :)
Felpontozást várhatok?:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!