Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Ennyire nem érdekel senkit a...

Ennyire nem érdekel senkit a kiejtés?

Figyelt kérdés
A nyelvtanárokat miért nem érdekli a kiejtés?Tanulok németül és angolul (az angol tanár kiejtése viszonylag jó), de a német tanároké valami katasztrófa.Nem egy tanáré, hanem a környékben élő összesé (kéttannyelvűben is voltam nyílt napon, ott se sokkal jobb).Olyan pergő "r"-eket mondanak stbstb.., hogy az szörnyű. Lehet, hogy fontosabb a helyes nyelvtan, mint a kiejtés, de azért ezt ne! :D X évig ezt tanulják és ennyire nem ragad rájuk? Én tudatosan gyakorlom és figyelek rá, de komolyan, cikinek érzem az osztályban, ha normálisan próbálom kiejteni a szavakat..
2011. ápr. 22. 18:54
1 2
 1/12 anonim válasza:
0%
A németben pont a pergő r a lényeg. Különben meg Németországban és a német ajkú helyeken rengetegféle beszédstílus létezik és egy szóhoz sokféle kiejtés társulhat. Ez az angoloknál is hasonolóképp van. Ne haragudj, de nem értem, hogy ha ennyire jól tudsz németül, minek jársz be órára? Nem bántásként, de nem igazán értem a kérdésed lényegét...
2011. ápr. 22. 19:05
 2/12 A kérdező kommentje:
Dehogy tudok olyan jól németül, de amúgy igaz, hogy süt a kérdésemről a nagyképűség. Egyébként nem pergős R-t ejtenek, hanem hátul ejtik.
2011. ápr. 22. 19:09
 3/12 anonim ***** válasza:
Első válaszoló, ehhez nem jó német tudás kell, csak annyi, hogy egyszer halljál német anyanyelvűt beszélni. És a diák amúgy sem választhatja meg, hogy bemegy-e órára vagy sem. Kérdezőnek: ezt tapasztalom én is. Ráadásul van olyan, aki tud szép kiejtéssel beszélni, már hallottam, de órán mégis magyarosan ejti a szavakat. Pedig pont az segítené a tanulást, ha szép lenne a kiejtésük. Mert annak mi haszna van, hogy x évig tanulunk magyaros kiejtésű tanártól, aztán, ha egy igazi némettel találkozunk, nem értjük, mit mond? Mondjuk az osztály egy része 4 év tanulás után addig nem jutott el, hogy az ä-t nem a-nak, hanem e-nek ejtjük, szóval igazából nekik tök mindegy. De én azért örülnék, ha szép kiejtést tanulnék. Az angoltanárok viszont nagyon szépen beszélnek.
2011. ápr. 22. 19:38
 4/12 anonim ***** válasza:
Úgy tudom, h a tanároknak a magyar akcentushoz hasonlóan kell kiejteni a szavakat. Persze kell kiejtét is tanítani, de a legfontosabb, h a nyelvet megtanítsák (már akinek). Személy szerint laktam Angliában, Skóciában. Sok nyelvjárást megismertem eddig. Bárhogy is idegesít az akcentusom a videókon visszanézve, nem tudok ellenük tenni. Sokszor a párom 100ezerszer elmondja, h hogyan ejtsem, ki is tudom magam javítani. De beszélgetésnél inkább a nyelvtanra és szókincsre figyelek, mint kiejtésre.
2011. ápr. 22. 19:41
 5/12 anonim ***** válasza:
És még annyit hozzátennék, hogy nyelvórán elvileg a szép, "művelt" nyelvet tanuljuk, ahogy a TV-ben meg rádióban beszélnek, az senkit nem érdekel, hogy egy kis afrikai faluban hogyan ejtik az r-eket.
2011. ápr. 22. 19:43
 6/12 anonim ***** válasza:
100%
Teljesen egyetértek, vannak olan tanárok, akik teljesen magyar hanglejtéssel, kiejtéssel beszélnek, de nem tudom fölfogni, hogy az miért jó. Hiszen az lenne a lényeg, hogy megszokják az IGAZI kiejtést. Vannak, akik angolból is, németből meg végképp, mert az annyira egyszerű, hogy fejj, meg se kell tanulni rendesen. A németek legtöbben olyan hátul képzett "r"-et mondanak, de vannak, akik olyat vagy olyasmit, mint a franciák, és olyanok is, akik pergőt, pl. a némettanárom német anyanyelvű, és pergő "r"-et mond, mert ahonnan származik, ott úgy mondják, de ha megnézed youtube-on, biztos találsz olyan német beszédet, ahol úgy mondják.
2011. ápr. 22. 21:29
 7/12 anonim ***** válasza:

"Úgy tudom, h a tanároknak a magyar akcentushoz hasonlóan kell kiejteni a szavakat."

Hol hallottál te ilyesmit? ilyen biztosan nincs.

Volt olyan nyelvszakos, diplomás ismerősöm, aki a hét napjait nem tudta elmondani. Ezek után mit várnék a kiejtésétől? :)

Az, hogy valaki tanár lesz, nem garantálja, hogy teljesen profi. Van, aki szuperjól tudja az oktatott nyelvet, van, aki nem.

2011. ápr. 22. 23:20
 8/12 anonim ***** válasza:
A tanárok arra figyelnek,hogy te megértsd amit mondanak. Ha a BBC-n hangzik el ugyanaz a mondat lehet,hogy te igen,de a melletted ülő 10 másik nem fogja érteni, ezért túlartikulálva beszélnek általában ( egyébként ez nem csak a nyelvtanárokra igaz, ha megfigyelek minden tanárnak 3 hangfekvése van,egy amin tanít, egy amin a gyerekhez beszél -ez a kettő nagyon hasonló- és egy amit a normál életben használ). Ezért is nem ejtik túl jól a szavakat. Azt meg,hogy valaki nyelv szakra jár egyetemre és a hét a napjait nem tudja elmondani kétlem.
2011. ápr. 23. 00:00
 9/12 A kérdező kommentje:

Azt azért én is kétlem.

Melyik egyetem melyik nyelv? Gondolom a minorja lehetett.

2011. ápr. 23. 11:19
 10/12 anonim ***** válasza:

Kétled? Pedig sajnos igaz, azért emlékszem, mert nagyon ledöbbentem :(

Aki járt egyetemre/főiskolára, akkor tudhatja jól, hogy a vizsgákon szerzett jegyek nem a vizsgázó általános szaktudását mutatják. Én nem nyelvszakon végeztem, de lefogadom, hogy pár évfolyamtársam a középiskolai tanulmányi versenyek feladatsorán elvérzett volna.

Csak annyit akartam ezzel kifejezni, hogy tapasztalatom szerint a diáktól függ, hogy mit hoz ki az egyetemi/főiskolai évekből.. a diploma nem garantálja a profizmust.

És sokan vannak, akik nem suliba mennek tanítani, ha megtehetik... pénz, karrierlehetőségek stb. A suliknak maradnak a valóban elhivatottak és a "maradék".

2011. ápr. 23. 15:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!