Aki felsőfokú nyelvvizsgát tesz le, az mennyire tudja az adott nyelvet?
Én ORIGO típusú nyelvvizsgát csináltam középfokon 90 %-on. Rögtön be is próbáltam a felsőfokot. 61%-kal sikerült!
Az alapkülönbség a mélyebb nyelvtanban rejlik (főleg írásbelin). Szóbelin csak a feladatok enyhe változtatásábnan.
Ha van egy stabil alapszókincsed (4-5 ezer szó)és megfelelő kommunikativitás, akkor a felső fok szóbelije nem gond. Az írásbelire a nyelvtan és a fordítás miatt kell ráhasalni.
Közép és felső fok között a mindennapi beszédben nem érzek nagy különbséget. A nyelvhasználat nagyban annak a függvénye, hogy beszélője anyanyelvén mennyire kommunikatív.
A közép kb. azt jelenti, hogy az illető képes a "túlélésre", meg tudja értetni magát.
A felső kb. egy olyan szint, amikor már nagyjából egyenrangú beszédpartner valaki az anyanyelvűekkel, de persze ez se tökéletes kiejtést, se tökéletes nyelvtant, se stiláris tökéletességet nem jelent, csupán annyit, hogy az illető nem makog, hanem képes értelmesen, pontosan beszélni bonyolultabb dolgokról is.
A művelt anyanyelvi beszédhez képest nagyon alacsony szint a "felsőfok". Felsőfokon már elvárható, hogy ha elhangzik egy poén vagy utalás, akkor az illető vegye a lapot, megértse a viccet vagy az iróniát, el tudja különíteni, hogy milyen stílusban hangzik el valami. A felsőfokú nyelvtudás birtokában már élvezhető a célnyelvi irodalom, esetleg maga a felsőfokú nyelvtudású ember is képes stílusokat megjeleníteni, szépen beszélni (de csak stresszmentes helyzetben).
Szóval a felsőfokú még elég rosszul tud az adott nyelven, de praktikusan már mindenre képes, amire az átlagos anyanyelvi beszélő.
Szerintem ha 0 a 0, és 100 a középfok, akkor 200 lehet a felsőfok és mondjuk 500 a művelt anyanyelvi szint. Főleg a szókincsben és a gyakorlatban különbözik a felső a középtől.
Szerintem egyébként a felsőfokú nyelvvizsga szóbeli része könnyebb, mint a középfokú, mert a középfokún bénák a szituációk, míg a felsőfokún értelmesek, és értelmes ember értelmes témákról könnyen tud beszélni akkor is, ha a nyelvet kevésbé ismeri, míg az ún. "hétköznapi" szituációkhoz tényleg kenni-vágni kell a nyelvet, mert ott a gondolkodás nem segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!