Középfokú nyelvvizsgához honnan tanuljam meg azokat a szavakat, amik kellhetnek?
Egyedül tanulok németül, júliusban szeretnék középfokú nyelvvizsgát szerezni (vagy Telc, vagy EuroExam, még nem döntöttem el). A Start Neu és az Unterwegs Neu A és B könyvekből tanulok, amelyekben minden lecke végén van szószedet, de nem tudom, elég-e ez a nyelvvizsgára, vagy sem? Ha nem, miből tanuljak? Van a nyelvvizsgáknak önálló szólistájuk, amit kérhetnek a nyelvvizsgán?
Légyszi csak azok válaszoljanak, akik nem azt írják, hogy: Ott a szótár, tanulj abból!, ugyanis az azért rengeteg szó, és lehet, hogy a 70%-át nem is kérdezik...
Köszi mindenkinek a segítséget! :)
Szia! Magántanárhoz jártam anno, a fentiekkel kezdtük, de a fentieken kívül még más könyvekből is szedett nekem gyakorlatokat, ill. németül beszéltünk az órákon. Minden új szót, ami "szóba került", azonnal kiírtam a szótárfüzetbe.
Mivel első nyelvvizsgám egy, a középfokúnál magasabb szintű volt (szakmaival bővített komplex C), csak a szakmai részéhez terjedelmében jóval több szakmai könyveket is végigvettünk együtt, az iskolai szakmai könyvet pedig én magam (a tanár nem foglalkozott vele, csak bekaszálta pénzt a képzésre, a legtöbb óra elmaradt...stb).
Így negyedszerre sikerült, és a 70 diákból kb. 15-en jutottunk el a végéig.
De mint írtam, ez kicsit magasabb szint volt, viszont szerintem a szakmai részétől eltekintve is sok pluszt tanultam a magántanártól a középfoku szinthez. Szerintem Te is keress más utakat is pluszban, más könyveket (talán itt is írnak majd más könyveket), sőt ma már internetről is lehet! A tévés talk-show-k is segíthetnek, ezeket is emiatt néztem, kiszótáraztam az idegen szavakat...stb. (Külföldi munkám alatt csak a német híradót tudtam nézni, ott meg azt.)
Sok sikert, és remélem, kapsz konkrétabb választ is majd azoktól, akik ugyanezt a nyelvvizsgát csinálták!
Wortwörtlich nagyon jó könyv- témák szerinti rengeteg szószedet, és pár cikk, feladat.
Többet ad, mint a középfok, így mindenképpen hasznos. :)
1000 kérdés 1000 válasz kicsit olyan hmmm... szóval olyan kockás szószedet, minden nagyobb nyelvből van, és szó szerint ugyanazok a példamondatok és kifejezések vannak belőlük kigyűjtve mindegyikben - és egy részük totálisan életszerűtlen. Ráadásul a vizsgáztató tanár azonnal hallja, hogy na, ez is onnan tanult. Van, akinél ez akár pozitívum is lehet, van, akinél nem annyira.
Szerintem inkább gondold végig magadban, hogy egy-egy megadott szóbeli témával kapcsolatban _te_ milyen szavakba botlanál bele, ha beszélgetnél róla, mik azok, amik neked hiányoznának, hogy el tudd mondani, amit te gondolsz arról a témáról vagy ami a te élményed azzal kapcsolatban, és aztán azokat szótározd ki esetleg. Ez már csak azért is biztosan megéri, mert ezekbe a szavakba valószínűleg az életben is belefutsz majd, ha használni akarod a nyelvet.
Esetleg gondold végig, hogy milyen olyan speciális téma van, ami hivatalosan nem középfokú téma, de egy kötetlen beszélgetésben vagy akár félig kötött feladatban (mint például egy képleírás) ráterelődhet a szó, mert veled kapcsolatos.
Én például egyházi iskolába jártam, akkoriban ez még kicsit újdonság volt, és körülbelül minden második osztálytársamnak feltették nyelvvizsgán a kérdést, hogy miben más egy egyházi iskola, mint egy állami, ilyenkor nyilván nem árt, ha az ember tud olyan szavakat, hogy reggeli áhitat, meg lelkész, meg imádság és hasonlók. Vagy például ha valami egészségügyes téma bukkan fel, és te már voltál kórházban, akkor nem árt, ha el tudod mondani németül, hogy miért/mi történt stb... Persze ezeket a dolgokat le is tagadhatod, de sokkal egyszerűbb és célszerűbb megtanulni az ilyen dolgokat, mint mindet kikerülni. Mert ha mindig csak "sztenderd" válaszokat adsz, akkor hajlamosak azt hinni, hogy "csak beseggelted", de ha belemásztok egy érdekesebb témába, akkor inkább gondolják azt, hogy nahát, veled szinte bármiről beszélgethettek volna és ugyanolyan jól tudtad volna...
Hajrá :)
szerintem a legjobb könyv a 'kérdések és válaszok angol/német nyelvből'
ebben vannak témánként gyönyörűen kidolgozott kérdések és válaszok. Az egyes témák végén pedig ott a szószedet.
Én most vettem és ezt használom, ebből tanulok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!