Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Megéri ma kínaiul tanulni...

Megéri ma kínaiul tanulni (munkavállalás szempontjából)? Mennyire nenéz elsajátítani?

Figyelt kérdés
2010. dec. 14. 14:08
 1/9 anonim ***** válasza:
67%

Azt nem tudom, hogy megéri-e, de az biztos, hogy elég nehéz. Én fél évig tanultam, de aztán feladtam. Egyik ismerősöm élt kinn évekig Kínában, de még így is kb a középszintű nyelvtudásig jutott el.

Szerintem csak akkor érdemes belevágni, ha nagyon érdekel ez a nyelv, és nagyon motivált és kitartó is vagy hozzá.

2010. dec. 14. 14:17
 2/9 anonim ***** válasza:
49%
én inkább japánt tanulnék maga a nyelvtan egyszerű, nagyon közel áll a magyarhoz, csak ugye ott is sok a jel, azokat nehéz megtanulni, de a kínainál könnyebb jóval, és japán jobb hely is szerintem:)
2010. dec. 14. 14:29
 3/9 anonim válasza:
63%
Kínába a kommunizmus miatt nem mennék, de van egy barátom aki történész és a kjeleti kúltúrával foglalkozik, mesélte hogy összesen 7 olyan embert vesznek fel aki nem kínai és középszinten bezsélnie kell a kínait, na már most az alap az 3000-4000 jelnél kezdődik, és összesen 60.000 van a kínaiban.
2010. dec. 14. 14:50
 4/9 anonim ***** válasza:
69%

"Megéri ma kínaiul tanulni (munkavállalás szempontjából)?"

Nem árt, ha valaki tud "kínaiul" (mármint pl. mandarinul). Mivel nincs fölösleges tudás.

Ha viszont úgy teszed fel a kérdést, hogy érdemes-e nekiállnod a mandarinnak azért, mert az "majd jól fog jönni", akkor a válasz az egy jó nagy NEM.

A kínaiak nagyon erőteljesen tanulnak angolul, és egy komolyabb kínai cégnél lesznek emberek, akik tudnak angolul. Emellett minden magas szinten képzett kínai tud angolul, még az is előfordul, hogy képzett szakemberek egymás között már angolul beszélnek szakkérdésekről, mert a szakmai anyagok angolul vannak, amerikai egyetemen képzik az elitet, stb., szóval a szakszókincs angolul van.

Tehát ha kínaiakkal üzleti vagy szakkérdésekről akarsz kommunikálni, ahhoz angolul kell tudni.

Ha Kína érdekel, a kínai kultúráról és történelemről akarsz tanulni, ahhoz szintén szilárd ANGOL nyelvismeret kell, mert amit érdemes volt, azt már lefordították angolra, amit meg nem, azt nem is lett volna értelme.

"Mennyire nenéz elsajátítani?"

Nem nehéz, hanem hosszú. Vagyis rengeteg időt kell eltöltened írásjelek másolásával, gyakorlásával, vagyis olyan tupa tevékenységgel, aminél az emberi agy sokkal nemesebb dolgokra is használható. Több értelme van azt az időt, amit a mandarin magolására fordítanád, néhány hasznosabb nyelv magas szintű megtanulására fordítani, vagy akár egy rendes egyetemi szak vagy szaktanfolyam elvégzésére.

Kétségtelenül van az országban összesen néhány tucat ember, aki a kínai (mellette koreai, japán) tudásából megél, de ezek nyelvtehetségek, ezeken a nyelveken folyékonyan beszélő tolmácsok. A nagy többség számára a kínaimagolás zsákutca.

2010. dec. 14. 15:08
 5/9 anonim ***** válasza:
66%
Az előzővel egyetértek, az összes kínai partnerrel angolul folynak a levelezéseink és a tárgyalásaink, középvezetői szint felett már alapvető elvárás náluk az angoltudás (ahogy jó lenne, ha nálunk is így lenne) :) Ha azért tanulnál kínaiul, mert szeretnél, mert érdekel a kultúra és tetszik a nyelv, akkor vágj bele. Különben meg csak jó lesz valamire alapon ne...
2010. dec. 14. 15:10
 6/9 anonim ***** válasza:
59%

Japán vagy Orosz, illetve a nyugati nyelvek közül a spanyol...ez a három éri meg az angol mellett!

A turizmusban az orosz most nagyon jön, apán meg a világ 2. legnagyobb gazdasága...a spanyol meg szinte már világnyelv, hiszen több tízmillióan beszélik.

Szerintem hihetsz nekem, nem laikusként beszélek, ezt elhiheted

2010. dec. 14. 15:35
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Még sokat kell pedáloznia ahhoz a spanyolnak, hogy fele olyan hasznos legyen, mint a német vagy a francia.

Az orosz meg bizonyos szektorokban jelentős, a legtöbben azonban nem, jövője pedig végképp nincs. Harmadik vagy negyedik tanult idegen nyelvnek jó választás.

2010. dec. 14. 17:37
 8/9 anonim ***** válasza:
63%
Ne mondd, Oroszország hatalom.
2010. dec. 14. 19:43
 9/9 anonim ***** válasza:

tegnap 19:43

Igen, kőolajban és gázban nagyok, amíg el nem fogy nekik.

Szóval akinek az olajimport a szakmája, annak fontos lehet az orosztudás. Másnak nem nagyon. A turizmusban van még némi haszna.

2010. dec. 15. 06:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!