Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Németesek, hogyan tudom...

Németesek, hogyan tudom megkülömböztetni az Akkusativot és a Dativot?

Figyelt kérdés
Most vagyok B1-es szinten. Pár hónappal ezelőtt letettem a nyelvvizsgát egy egészen jó eredménnyel. Azonban nem régen megtudtam, hogy a durch gegen um für ohne nach zu bei mit trotz statt stb. Nem csak ezek után van az Akk Dat vagy Gen szabály. Az igéknek van Akkusativos Dativos Nominativos és talán Genitives "velejárója". Van erre szabály, hogy melyik, vagy valami amiről megállapíthatom, hogy valószínűleg az? El tudná valaki ezt kérlek magyarázni? Ha meg nincs szabály ezekre, csupán meg kell tanulni, akkor a legfontosabbakat esetleg fel tudnátok írni? Bármi jó, ami csak egy kicsit is megkönnyítheti a dolgomat. Előre is köszi!

jan. 1. 14:27
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Alapvetően vonzatukkal együtt tanítják az igéket, szótári alakban szerepel, de sokszor az értelmükből is adódik (pl. haben +akk, mert az akkusativ tárgyesetet jelent, birtokolni meg valamiT lehet). Tehát szabály nincs, ez ugyanolyan "része" egy igének, ugyanúgy meg kell tanulni, mint mondjuk a múltidejű alakjaikat.

Szerintem önmagában a nyelvtani vonzat fogalma hiányzik nálad, lehet ha azt megérted, utána kevésbé lesz ez magolós.

Nominatív - alany eset - ez a "normál". A létigék ezzel a vonzattal járnak. Pl. Ich bin eine Lehrerin. Die Welt ist zu groß. Heute gibt es keine Hausaufgabe.

Akkusatív - tárgyeset. A magyar nyelvben rengeteg eset/vonzat van, tehát a német nem csak a tárgyesetre fogja használni az akkuzatívot, de ha tárgyesetről van szó, az mindig akkuzatív lesz. - Gib mir den Kuli! Ich hasse dich! Ich interessiere mich für die Bewerbung.

De a hová kérdésre is tárgyesetben kell válaszolni: Wohin gehst du? Ich gehe in die Schule.

Datív - részes eset. A hol? honnan? kérdésre datívban válaszolunk:

Wo bist du? Ich bin in der Schule.

Woher kommt dein Hund? Er kommt aus meinem Haus.

Illetve akkor van részes eset, amikor az ige azt vonz... Rég volt, most hirtelen nem jut eszembe.

Genetív - birtokos eset, amikor valakié. Ez viszonylag ritka, ritkán is áll igék vonzatában.

jan. 1. 17:29
 2/3 anonim ***** válasza:

Egyetértek az elsővel, talán ezen a szinten még sokat segít ha lefordítod teljesen a mondatot és a magyar is tud segíteni, pl.: Én adtam neked valamit.

De amúgy én hirtelen ezt találtam:

[link]

De amúgy nem kell megijedni, amikor németekkel beszélgetek nem szoktak csúnyán nézni ha néha rossz a nyelvtan. De sok sikert! Menni fog!:)

jan. 1. 17:31
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Igyekezni fogok! Ha még van valami, akkor bármilyen tanácsra nyitott vagyok!
tegnap 14:46

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!