Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Meg szeretnék tanulni lovári...

Meg szeretnék tanulni lovári nyelven. Hogyan tudnék?

Figyelt kérdés

A lovárinak azt a változatát amit a magyarországi cigányok beszélnek.

A párom is lovári anyanyelvű, de ő sosem akar nekem egyetlenegy lovári szavat sem mondani, illetve látom, hogy sok cigány nem-cigányokkal nem akar lováriul beszélni. A neten vagy akárhol is nagyon kevés anyagot találok, ezt megtanulni nem olyan mint pl francia vagy németül, hogy több ezer könyv, nyelv app meg anyag van fenn.

Nem tudom, hogy ez valamilyen babona-e vagy sem, de mindenesetre én meg szeretném tanulni ezt a nyelvet. Csak nem tudom hogyan és merre.

dec. 6. 20:59
 1/9 A kérdező kommentje:

Olyan érzésem volt sokszor a cigányokkal, mint amikor Afrikában élve bizonyos afrikai törzsi nyelveken akartam beszélni. A törzs tagjai egymás közt használják a nyelvet, és nem akarják a törzsön kívülieket megtanítani a nyelvre, másokkal a franciát, angolt, arabot stb (ami épp a hivatalos nyelv ott) használják, de a törzsi nyelvnek írott verziója szinte nincs is és megmarad csak a törzs tagjai között az egymással való kommunikációban.

A cigányok lovárihoz való viszonya hasonló, amennyire én láttam.

Így elég nehéz megtanulni a nyelvet, pedig én tényleg szeretném.

dec. 6. 21:03
 2/9 anonim ***** válasza:

De ez egy holt nyelv. Eleve nagyon szegényes szókincsű nyelv volt, de még abból is idővel egyre több szó a feledés homályába merült, mert bizonyos szavakat, kifejezéseket nem kellett használniuk.

Az emberi élet nagyon rövid, minek pazarolnád erre?

Ha tényleg annyira különleges nyelvet akarsz tanulni, akkor tanulj latint.

Ha megtanulsz latinul tudálékosnak fognak gondolni, azonban ha lováriul tanulsz meg hülyének gondolnak majd.

dec. 7. 08:15
 3/9 A kérdező kommentje:

A latin kihalt nyelv és semmi gyakorlati haszna nincs.

Ellenben a lovárit ténylegesen is beszélik még Magyarországon, elsősorban észak-kelet Magyarország bizonyos részein.

dec. 7. 13:57
 4/9 anonim ***** válasza:

Kérdező te normális vagy?!

A római katolikus egyházban a latin nyelv hivatalos nyelv, különösen a szertartások, szentelések és liturgikus szövegek során.

A latin nyelvet a tudományos névadásban, különösen a biológiában és a gyógyszerészetben, széles körben használják. A fajok tudományos nevei (binomiális nomenklatúra) latin nyelvűek, és számos orvosi kifejezés is latin eredetű.

A latin nyelv fontos szerepet játszik a történelem és a régészet tanulmányozásában, mivel sok ókori dokumentum és feljegyzés latin nyelven íródott.

A latin nyelvet sok iskolában és egyetemen tanítják, különösen a klasszikus filológia és a történelem, valamint az irodalom és a nyelvészet területén. A latin nyelvtanulás a klasszikus kultúra és nyelvek iránti érdeklődést is szolgálja.

"Ellenben a lovárit ténylegesen is beszélik még Magyarországon, elsősorban észak-kelet Magyarország bizonyos részein."

LOL. Pár putris tini cigány srác talán még beszéli néhány szót, hogy ezzel vágjon fel a kis csajok előtt.

De tudod mit? Tanuljad csak a lovárit inkább az való neked. xD

dec. 7. 20:05
 5/9 A kérdező kommentje:

Nekem az való. Mivel én szeretnék gyereket. Azok a putris cigányok 6-7 gyereket is felnevelnek és egy generáció alatt megduplázódnak. Ellenben a papoknak nulla gyereke van, hisz nekik alapból tilos mégcsak szexelni is.

Szóval vajon a termékeny vagy meddő emberek nyelvét tanuljam-e...hmm... Nagyon nehéz kérdés.

A latinnal nem érsz semmit, kb az eszperantó szintjén van. Tudom, mert konkrétan tanultam én is (egészségügyis voltam, kötelező volt). Senki nem használja a gyakorlatban. Kb mint a kopt nyelv Egyiptomban.

A lovárit használják ténylegesen is.

dec. 7. 20:56
 6/9 A kérdező kommentje:

"A latin nyelv fontos szerepet játszik a történelem és a régészet tanulmányozásában, mivel sok ókori dokumentum és feljegyzés latin nyelven íródott.

A latin nyelvet sok iskolában és egyetemen tanítják, különösen a klasszikus filológia és a történelem, valamint az irodalom és a nyelvészet területén. A latin nyelvtanulás a klasszikus kultúra és nyelvek iránti érdeklődést is szolgálja."

- Egy nyelv tanulásának nekem 2 oka van: Munka vagy magánjellegű (azaz tudom használni valakikkel).

A klasszika filológia meg társaikkal nagyjából a mekibe jutsz el hamburger forgatónak. Az ELTE-BTK egykori tanulójaként ezt a saját bőrömön is megéltem. Vagy mehetsz doktoriskodni bérminimumért.

Tehát munkalehetőségek terén 0 értéke van.

Magánjellegű téren meg szintén semmi, mert ez nem egy olyan nyelv amit a gyakorlatban is használnak, újlatin nyelveket pl spanyolt vagy olaszt megéri tanulni, de a latinnak nem sok értelme van. Magolod az ablatívuszokat meg genitívuszokat a nagy semmiért.

Ami a lovárit illeti, annak sincs semmi jelentősége munka terén, de nekem munka miatt már nemigen kell új nyelvet tanulnom (folyékonyan tudok németül és angolul is). Viszont magánjellegű téren nagyon is szükséges lenne nekem a lovári. Tekintve, hogy nemsokára elmegyek Borsodba is a teljesen elcigányosodott zsákfalukba.

Egyébként meg nem nézem le azokat az embereket ott. Hisz ők a legnagyobb szegénységben is fel tudnak nevelni vagy öt-tíz gyereket míg a belpesti bölcsészeknek meg csak max kutyájuk meg csivavájuk van csak, ergo evolúciós zsákutcáknés kihal velük a vérvonal.

Tehát számomra ez azt jelenti, hogy a cigányok, azaz a lováriak sokkal erősebb gének, mint a latinosok meg egyéb bölcsészek (tisztelet a kivételnek)

dec. 7. 21:06
 7/9 anonim ***** válasza:

Most komolyan? Te azt hiszed tudsz a cigányoknak nyalizni azzal, hogy megtanulod a nyelvüket, amit amúgy meg ők sem tudnak normálisan beszélni?

Én sok cigányt ismerek sajnos, de attól, hogy próbálsz makogni a "nyelvükön" ugyanúgy bántani fognak ha akarnak. Ezek itt a saját család tagjaikat is bántják és megalázzák. De volt már gyilkosságra is példa.

Ha nyalizni akarsz nekik akkor jó sok pénzt hordj magadnál, akkor talán nem bántanak, ha az utcasarkon tejelsz nekik mindennap. Na de az hogy makogsz ott nekik lovári nyelven pont le sem xarják.

Amúgy meg szánalmas ember vagy.

dec. 7. 21:17
 8/9 anonim ***** válasza:

Mindkettőtöknek igza van, a Monarchia lakosaként érdemes a Monarchia minél több nyelvét tudni,nekem tetszik a román, a szlovák, a latin, a cigány is. Származásra a családban németek vagyunk.

Ebből végül a cigányból és latinból lett valami komolyabb. (Bár a többiről sem mondtam le végleg.) A latint megpróbáltam aktív beszédszintűre fejleszteni, egyelőre folyamatos olvasáskészség szinten vagyok, és tartom a kapcsolatot a revitalizációs közösséggel is.

Cigányul tudni tényleg élmény, főleg ha van tradicionálisabb nagycsalád. Nekem még a 90-es években lehetett benne részem, kisebb részben a 2010-es években is.

Choli Daróczi József: ,,Zhánes románes'' c. könyvét érdemes megszerezni, akár antikvár példányban is. Abból önállóan is lehet tanulni, én magam is úgy kezdtem 1989 körül.

dec. 10. 08:07
 9/9 anonim ***** válasza:

Scribd-en fenn is van, a Google kihozza:

Choli Daróczi József - Zhanes Romanes PDF

dec. 10. 08:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!