Angol: Did she have a headache? - miért nem a "has" kerül be a mondatba, ha E/3-ról van szó?
És őszintén szólva, most már a jelen és jövő alakon is elbizonytalanodtam.
Has she a headache?
Have shea a headache?
Will she has a headache?
Will she have a headache?
Már nekem is fáj a fejem emiatt.
😅😅😅
Mert a szótári alakja áll ott a have-nek.
Jelen: Does she have a headache?
Jövő: Will she have a headache?
Elöször is, az -s csak jelenidöben van E/3-ban, ez meg múlt idö.
Másodszor itt a doing az ige, a have segédige
Ne keverd össze azt, amikor a have a főige és azt, amikor a have segédige. Ha az a főige, akkor múlt időben (past simple esetében) és kérdésnél ugyanúgy a do lesz a segédige. Termésetesen a megfelelő alakjában.
A te példádnál maradva: Does she have headache? - Azaz a do segédige kapja meg a s végződést.
Amikor a have segédige azt úgy tudod felismerni, hogy kell lennie egy főigének is a mondatban, azaz nem egyedül áll.
"Másodszor itt a doing az ige, a have segédige"
???
Bocs, de nincs benne doing, a did a múlt idő segédigéje, a have a főige, és sokféle jó módon magyarázták már előttem is, én azt szoktam mondani, hogy a segédigék után az ige első (szótári) alakja, kivéve a perfect igeidőket.
Have she a headache meg has she a headache? Ezek nem is jók.
Ha kijelentő alakban ige van, akkor do/does szükséges a kérdéshez. Mivel a have/has ilyenkor igének számít, ezért őrá is do/does-zal kérdezünk.
Do you have a headache? Does she have a headache?
Azért nem has van az E/3 kérdésben, mert a does már felvette az E/3-ban szokásos "s" (ez esetben "es") végződést.
Tagadásban is elég egyszer jelezni az "s"/"es" végződést, nem kell kétszer: She doesn't have a headache.
Múlt időben szóba se kellene kerülnie a has-nek, mert azt csak jelen idő kijelentő alakban van E/3-ban.
Múlt időben nem kell jelezni az E/3-at, így mind a hat esetben (E/1-T/3) had lesz a have-ből. Múlt időben sose lesz belőle has, és jelen időben is csak E/3-ban.
Did, mert kérdés és mert múlt idő. A have pedig have marad, mert a did már jelzi, hogy múlt idő, nem kell a have-et is múlt időbe tenni.
Did you have a headache? Did she have a headache?
A jövő idős will-t meg fogd fel úgy, mint a can-t.
A can esetében se mondod, hogy She can dances vagy She can sings. Igaz? Hanem She can dance. She can sing. És akkor She can have a headache.
Ugyanúgy jársz el will-lel is. She will dance. She will sing. She will have a headache.
Kérdésben segédige esetén nem kell do/does/did, hanem szórendmódosulás van, megcserélődik a szórend, pl. Can you dance?
Ugyanúgy: Will she have...? (Will she have a headache?)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!