Kezdőoldal » Közoktatás, tanfolyamok » Nyelvtanulás » Felnőttként meg lehet tanulni...

Felnőttként meg lehet tanulni egy idegennyelvet úgy, hogy választékos szókinccsel beszéled, folyékonyan?

Figyelt kérdés

Én folyamatosan az ellenkezőjét tapasztalom az emberektől. Gyerekkoromban megtanultam egy nyelvet. Az egyik felnőtt ismerősöm beiratkozott egy nyelviskolába, hogy ugyanezt a nyelvet tanulja. Kb 6 éve foglalkozik vele, azt mondja magáról, hogy C1 a szintje, de egy mondatot nem tud megfogalmazni, folyamatosan magyarra átvált annyira hiányos a szókincse és az igeragozás sem megy neki. Még egy B2 nyelvvizsgáról is kivágnák.

Másik felnőtt ismerősöm pár hónapot szenvedett egy másik idegennyelvvel, ott is hagyta, mert nem tudta megérteni, nem mentek a fejébe a kifejezések.

Mindig azt tapasztalom, hogy a 40+ eberek nagyon lelkesen belekezdenek a nyelvtanulásba, hogy majd folyékonyan fogják beszélni és majd valami munkát is elvállalnak, amihez kell ez a nyelv, aztán vagy nem jutnak semmire vagy abbahagyják.

Ti tapasztaltáto az ellenkezőjét?

aug. 11. 09:40
 1/4 anonim ***** válasza:
64%

Szerintem meg, föképp anyanyelvi környezetben. Ott folyamatosan hallja az ember az aktuális szófordulatokat, amit nem nagyon tanítanak iskolákban.

Egyébként az agy is öregszik, a tanulás lassul, és 40+ost másképp is kell tanítani. Akcentusmentesség sem nagyon jellemzö 40 felett, azt inkább gyerekkorban lehet elérni, de ez annyira nem is baj.

aug. 11. 10:13
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Itt nem azzal van gond, hogy felnöttként tanulta, hanem hogy nem használja - nem olvas, nem néz filmeket, nem ismeri a mindennapos nyelvhasználatot és nincs gyakorlata a beszédben.

Én 30 év fölött kezdtem a második nyelvet, ma tényleg anyanyelvi szinten beszélem, megértem és használom a kifejezetten régi/régies szavakat, kifejezéseket is, meg a mai szlenget is.

5 éve kezdtem a harmadik nyelvet 50 ü+-ként, ma folyamatosan beszélem, megértek gyakorlatilag mindent, aktívan még kevesebb szót tudok használni.

Aki akarja és tényleg kellöen odateszi magát, annak menni fog. (Nem nyelviskolában)

aug. 11. 11:34
 3/4 anonim ***** válasza:
Igen.
aug. 11. 11:42
 4/4 anonim ***** válasza:
100%

A kettes válaszolóval nagyon egyet tudok érteni.

Sokszor nem az ember életkorával van a gond, hanem azzal, hogy a nyelvtanulás annyit tesz, hogy megtanulja a szabályokat, megtanul x szót/kifejezést, megold néhány nyelvtani feladatot és annyi. Mindezt a legtöbb esetben már munka mellett, amikor nincs annyi energiája az embernek.

igaz nem múltam el 40, csak 30 viszont sokkal jobban tanulom/sajátítom el a nyelvet mint gyerekként az iskolában. De ehhez az kell, hogy körbevegyem magam a nyelvvel és ne csak magoljak.

aug. 11. 13:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!