A portugál nyelv mennyire nehéz latin után?
Nem nehéz a latin nyelv. Az egyetemi érettségipótló szigorlatra szó szerint 4 órát készültem úgy, hogy előtte jóformán be se jártam órákra, és 97%-ot írtam. Igaz, olaszból érettségiztem. De a latin nagyon könnyű pl. az ógöröghöz képest, komolyabb nyelveket (sumer, akkád, kopt stb.) nem is említve.
A latin nagyon sokat segít a latin nyelvek megértésében. Értelemszerűen. Én pl egy olasz érettségi + egy latin zárószigorlat után simán megértem egy átlag francia szöveg nagy részét (leírva nyilvàn, beszélve nem értek semmit).
3: "Nem nehéz a latin nyelv"
Az újlatinokhoz képest nehéz. A latin főnévragozás az utódnyelvekben ismeretlen.
"A latin nagyon sokat segít a latin nyelvek megértésében."
Az csak a szókincs miatt van. A szavakat meg szinte mindegy, hogy latintanulás vagy portugáltanulás során ismerjük meg: egyszer meg kell tanulni – egyszer kell megtanulni őket. Illetve mégsem teljesen mindegy: sok szó felismerhetetlenül megváltozott (pl. lat. lac -> port. leite 'tej'), azokat újra meg kell tanulni, semmit nem segít a latin megfelelőjének ismerete.
Én nem tudok portugálul, viszont írott formában szinte teljesen megértem, mert tudok spanyolul és olaszul. A beszélt portugált viszont csak részben tudom megérteni, mert a kiejtés szerintem nehezebb mint a másik két nyelv esetében, mivel az írott és a kiejtett portugál szóalak jobban eltér egymástól.
Egyébként imádom az újlatin nyelveket és a terveim között szerepel a portugál is, de jelenleg a franciát tanulok.
Latinul is tanultam valamennyit, szerintem nagyon szép nyelv, de én a tankönyvek módszertana miatt feladtam. A portugál megértésében a latinnak jóval kevésbé veszem hasznát a spanyolhoz és az olaszhoz képest. Viszont szerintem bizonyos alapvető (főleg nyelvtani) jellemzők megtanulásában a latin is segíthet. pl. több igeragozási csoport van a főnévi igenév végződése alapján meg hasonlók.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!