A németben ilyenkor megszámlálható?
Wie viele sind drei und drei?
Vagy Wie viel ist drei und drei?
HA számtanpélda, akkor hogy lehetne nem megszámolható????
Másrészt itt ehhez semmi köze, ha valamiböl egynél több van, az mindig többesszám!
Számtanben egyes számot használnak:
Drei und drei ist sechs.
Wie viel ist drei und drei?
6-os: ha maygarul gondolkodsz, akkor igen, németül így helyes:
Drei und drei SIND sechs.
Wie viel SIND drei und drei?
7: Jaj, menj már, dehogy gondolkozok magyarul! Csak kicsit kutakodtam:
Google csupa ist-es találatot ad, DeepL ist-tel fordítja, Google Translate ist-tel fordítja. Ez háromból három – egybehangzó válasz!
És a ráadás: az angolban, ami ugye a német közeli rokonnyelve, szintén megszámlálhatatlanként számolnak: How much is three and three? Three and three is six.
Szóval én mégiscsak az ist-re hajlanék.
De nyilván, ha nem csak számok vannak magukban, hanem nevesítve vannak a mennyiségek, akkor többes szám van: Wie viele sind drei Äpfel und drei Äpfel? Drei Äpfel und drei Äpfel sind sechs Äpfel.
Az angol meg a német két KÜLÖNBÖZÖ nyelv, nem véletlen kell nekik is megtanulni a másikat.
Másrészt a neten rengeteg téves infót találsz!
HArmadszor meg, 20 éve élek Németországban, a gyerekeim itt jártak iskolába, és az ilyet mindig kijavította a tanár, hogy nem helyes.
Valószínűleg, ez volt a tanár fixa ideája. Nekem is volt olyan tanárom, akinek meg az volt a fixa ideája, hogy "Háttal nem kezdünk mondatot". És valójában kezdünk? Hát persze, hogy kezdünk!
De azért lásd be, hogy rajtad, ill. a gyerekeid tanárán kívül – a net tanúsága szerint – nem használják többes számmal.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!